Анализаторите отчитат съживяване на световния пазар на сървърното оборудване

1
283

Анализаторската компания IDC съобщи за ускоряване темпа на растеж на световния пазар на сървърното оборудване, където по-рано в продължение на няколко тримесечия се наблюдаваше забавяне преди постъпването в продажба на новите процесори Intel Skylake.

Според специалистите, през април-юни 2017 г. приходите на производителите на сървъри са се увеличили с 6,3% на годишна база, достигайки 15,7 милиарда долара. При това, доставките на сървърно оборудване са се увеличили с 1,9% и възлизат на 2,45 милиона единици.

От доклада на IDC следва, че през втората четвърт световните продажби на сървъри от входно ниво (volume server), към които принадлежат и системите на стойност до 25 хил. долара, са се увеличили с 8.3% спрямо същия период на 2016 г., в размер на 12,9 млрд. долара. Подем е регистриран и в сегмента на сървърите със средна мощност – приходите тук са се покачили с 19,6%, до 1,5 милиарда долара. В същото време, в категорията на корпоративните сървъри от високо ниво, доходите на компаниите са намалели с 18,9%, до 1,3 милиарда долара. От IDC прогнозират запазване на негативната тенденция в този сегмент и по-нататък.

Също така в изследването е дадена и традиционната класация на най-големите производители. Начело на списъка остава Hewlett Packard Enterprise (HPE) и нейното съвместно предприятие с New H3C Group. Приходите от поръчки на сървъри на лидера през април-юни възлизат на 3,3 млрд. долара, което е с 8,4% по-малко от миналогодишните показатели. С оглед на това, пазарният дял на разработчика се е свил от 24.7% до 21,3%.

На второ място, както и преди, е Dell, чийто дял специалистите оцениха на 17,7% спрямо 17,6% година по-рано. Приходите на компанията от сървърния пазар възлизат на 2,8 млрд. долара, което е увеличение със 7%.

На трето място е IBM с приходи от сегмента, възлизащи на 1,04 млрд. долара. Отчитайки повече от 20-процентното намаляване, приноса на „Синия гигант“ в общия обем на пазара е намалял от 8,9% до 6,6%.

След това е Cisco с дял от 5.6% и индекс на продажбите от 875 милиона долара. За сравнение, година по-рано специалистите отчетоха резултати от 5,8% и 860 милиона долара.

В съставената от IDC таблица се съдържат данни за контрактни производители на сървърно оборудване, които анализаторите обединиха в категорията ODM Direct. Приходите в тази подгрупа са се увеличили с 48% и надвишават 3,5 млрд. долара. В дялово изражение, приносът на ODM компаниите възлиза на 22,6% срещу само 16,2% преди година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари