Анализаторите прогнозират петкратен ръст на пазара на потребителските роботи

10
23

Изследователската компания Tractica прогнозира петкратен ръст на световните доставки на потребителски роботи в следващите пет години.

Очаква се, че на фона на разпространението на домашните, игрови и образователни роботи, доставките ще се увеличат от 10 милиона през 2016-та до 50,7 милиона през 2022 година. В същото време в парично изражение, обемът на пазара на потребителските роботи ще нарасне от 3,8 до 13,2 милиарда долара.

Коментирайки прогнозата, анализаторът от Tractica Манодж Сахи посочва, че на пазара на потребителските роботи надделяват моделите, предназначени за почистване, но те губят вече популярност, а сега все по-голямо разпространение получават роботите, изпълняващи ролята на лични асистенти или семейни компаньони.

Освен това, набират популярност и роботизираните играчки, които вече се превръщат в интерактивни игрови устройства с достъп до интернет и почти безкрайни перспективи. Такива модели роботи могат да се използват не само за забавление, но и да служат като ефективен образователен инструмент в рамките на програмите за обучение на естествени, технологични, инженерни и математически науки, отбелязва експертът.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
7 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
6 Автори на коментарите
АнонименskynetКато го нагрее слънцето?Баламите немат свършекКалин Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

Де ги тия роботи? Още не един, а половин не съм вижда да се разхожда по улицата. Не броя играчките за деца, които са по 30-50см „ръст“, такива си имаше и преди 50 години, натиснеш копчето и ти пусне някаква записана реплика и трудно би могла да се нарекат роботи, макар да са с подобна форма.

Busted
Busted

И да ги има на нашия пазар, все тая. Това ще бъдат единици хора които ще си купят, защото са много скъпи. Но и богаташите биха се замислили. Тези продукти могат да бъдат насочени към изследователските сегменти и научната работа. Също могат да се използват в болници, детски градини, училища, ресторанти, магазини и т.н. Вече в бъдеще, ако направят много по-ефтини модели за домовете на хората и бъдат насочени към масовия потребител, от типа който си купува телевизор за 1000лв., ще е супер. Иначе, идеята е много добра. Лично аз, бих го ползвал основно за домакинската работа. Интересно се получава,… Виж още »

Zapoznat
Zapoznat

Стига глупости
Какви роботи какви 5 лева
Някои май бъркат промишлените роботи с играчките роботчета

Анонимен
Анонимен

Статията е точно за потребителските роботи, пише си го навсякъде в текста. Само дето същите ги няма. Само играчки. Това, което е по-голямо от играчка 99% все още само е демонстрационна техника по събори и панаири, а 1%(Азимо) се отдава под наем. Но в магазина да си купиш истински робот, е абсурд. А вече сме средата на 2017г.. С роботите колко години вече ни залъгват, че ще са масово разпространени през „следващите 5-10 години“ От повече половин век ни размахват тая лъжа, има списания от 60-те и 70-те години на миналият век и български и съветски, там в разделите за… Виж още »

Калин
Калин

В Япония разправят, роботи почват работа в старчески домове. Тежки физически задачи, като например да вдигат и преместят клиент на старческият дом – перфектна работа за тях. Това ако не е потребителски робот, здраве му кажи 😀

Анонимен
Анонимен

Те хубаво го разправят това, ама я ми кажи къде се продават тия роботи? При всички случаи не ми прилича на масово производство, а предлагане въобще няма. Пък и роботите в старческите домове в Япония, са далече от хуманоидните модели. Те са повечето нещо като механизирани патерици и автоматизирани инвалидни колички, някои от които с крака, а не с колела. Единствено това нещо прилича малко на робот http://blog.temil.jp/images/20090913riba_1.jpg.300px.jpg Но е, ами изглежда като подигравка, на колела е и то малки, така че може да се придвижва изключително само по равни повърхности, изисква контакт, към който да е закачен с кабел,… Виж още »

Баламите немат свършек
Баламите немат свършек

Пирамида за наивници.

Като го нагрее слънцето?
Като го нагрее слънцето?

Πoлициятa в Дyбaй ce cдoби c нoв члeн нa eĸипa cи. Opгaнитe нa peдa в гpaдa пoĸaзaxa пъpвия cи ĸoлeгa poбoт, ĸoйтo щe имa зa зaдaчa дa пaзи мoлoвeтe и тypиcтичecĸитe aтpaĸции, пишe ВВС. Xopaтa щe мoгaт дa изпoлзвaт нaй-нoвoтo пoпълнeниe cpeд peдицитe нa дyбaйcĸaтa пoлиция, зa дa cъoбщaвaт зa пpecтъплeния, дa плaщaт глoби и дa пoлyчaвaт инфopмaциятa, ĸoятo им e нeoбxoдимa, чpeз дoĸocвaнeтo нa ceнзopeн eĸpaн, пocтaвeн нa гъpдитe нa poбoтa. Дaннитe, cъбpaни oт мaшинaтa щe бъдaт cпoдeлeни и c opгaнитe пo тpaнcпopтa и тpaфиĸa в гpaдa. Πpaвитeлcтвoтo нa cтpaнaтa зaяви, чe цeлтa e 25% oт пoлицeйcĸaтa cилa дa… Виж още »

skynet
skynet

Как ще искаш $ от колега робот ?

Анонимен
Анонимен

Още сега си представям, как като му свикнат на тая говоряща скулптура с екран, тамошните ще почнат да пипат и човешките полицаи по сензорите им 😀