Анализаторите прогнозират разпространение на IPS-дисплеите за ноутбуци

0
398

По оценки на анализаторската компания IHS Markit, световните доставки на дисплеи за преносими компютри до 2017 година ще нараснат с 5% и ще достигат 177 милиона броя. При това, доставките на самите ноутбуци се очаква да са приблизително на същото ниво, както и през 2016 година.

Опасенията от забавяне на доставките се дължи на претоварването на пазара (през 2018-та, експертите прогнозират спад в доставките с до 168,6 милиона броя), производителите на панели наблягаj на по-престижните и енергийно ефективни видове дисплеи, произвеждани чрез използване на технологиите IPS (in-plane switching), LTPS (low-temperature polycrystalline Si) и Oxide TFT.

Предполага се, че през 2017 г., IPS-панелите, осигуряващи широк ъгъл на видимост и подобрено възпроизвеждане на цветовете, ще представляват 37% от общия обем на доставените дисплеи за преносими компютри, а през 2018-та – 42%. За сравнение, през миналата година, делът на IPS-екраните е на ниво 27%.

Най-големият купувач на IPS-панели за преносими компютри ще е Lenovo, която ще закупи повече от 12 милиона бройки. На използването на този вид екрани в своите лаптопи ще наблегнат и другите двама водещи PC-бранда – Dell и HP, смятат от IHS.

Също така, експертите прогнозират ръст в използването на дисплеи, консумиращи по-малко електроенергия, сред които са панелите от типа LTPS и Oxide TFT. Очаква се, че делът на преносимите компютри с такива екрани ще се увеличи до 10% през 2017 година и до 13% през 2018-та.

Имайки в предвид тенденцията към разпространяване на висококласните екрани, от IHS Markit очакват, че средната продажна цена (ASP) на панелите за преносими компютри ще нарасне тази година – до 46,68 долара, а през следващата – до 47,96 долара.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари