Анализаторите с противоречиви мнения относно перспективите на Samsung Electronics

0
626

Южнокорейските анализатори са с противоречиви мнения относно оценките за Samsung Electronics, най-големият конгломерат в страната по пазарна капитализация. Някои специалисти смятат, че акциите на Samsung все още са подценени и прогнозират по-нататъшен растеж, докато други предупреждават, че положителната динамика на разработчика може да се окаже негативна.

През последната година, цената на акциите на Samsung, най-големият в света производител на смартфони, е нараснала с почти 62% на Суелската фондова борса. По данни на агенция Yonhap News, на 16 юни ценните книжа на дружеството на закрити търгове са стрували 2 279 000 вона (около 2 хиляди долара в САЩ), а преди около месец, на 10-ти май, цената на акциите на Samsung е достигнала абсолютния рекорд от 2,361 милиона вона (2081 долара).

„През последните шест месеца Samsung е във възход, а това значи, че скоро я чака корекция. Въпреки това, имайки предвид фундаменталните показатели на компанията, ние вярваме, че цената й е ниска“ – коментира Ха Ни-Куон, управляващ фонда на Shinyoung Asset Management Co. в Сеул.

Колега от фонда Samsung Asset Investment Corp. Мин Су-Ах смята, че акциите на Samsung не са надценени и не вижда признаци за настъпващо намаляване на финансовите показатели.

„Причини за падението на Samsung няма“, твърди експертът.

Укрепването на борсовия курс на компанията допринасят за нейните силни финансови показатели и приятелска политика по отношение на акционерите.

На фона На успеха в полупроводниковия бизнес, особено в сегмента на DRAM, нетната печалба на Samsung през първото тримесечие на 2017 година е нараснала с 46,3% на годишна база и е достигнала 7,68 милиарда вона (6,77 милиарда долара). Оперативния доход е 8,89 трилиона вона (7.8 милиарда долара), което е с 48,3% повече в сравнение с равнището през януари-март 2016-та, а приходите са се покачили с 1,54%, до 50,5 милиарда вона (44,5 милиарда долара).

От Samsung очакват, че продажбите на новите флагмански смартфони Galaxy S8 и Galaxy S8 Plus ще допринесат за по-нататъшното подобряване на резултатите в областта на мобилния бизнес на компанията.

По оценки на Shinhan Investment Corp., оперативната печалба на Samsung през април-юни 2017-та ще надхвърли 13 трилиона вона (11,5 милиарда долара), което представлява увеличение с почти една трета в сравнение с предишното тримесечие.

„Samsung надмина Apple по отношение на оперативната печалба, а продажбите на чипове на компанията изпреварват Intel, който е най-големият в света чипмейкър“ – смята анализаторът на Shinhan Investment Чо-До-йон. Експертът посочва целевия курс за акциите на Samsung на ниво 2,9 милиона вона.

В същото време, някои експерти призовават инвеститорите към повишено внимание.

„Приходите на Samsung са се увеличили много бързо. Малко вероятно е темпът на растеж да се запази“ – казва Ли Чае-вон, управляващ фонда Korea Investment Value Asset Management.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за