Анализатори на Gartner виждат възможности за растеж на пазара на персоналните компютри

0
10
В условията на висока популярност на мобилните устройства, пазара на персоналните компютри постоянно се свива. В периода януари-март 2016 г., анализаторите на Gartner са регистрирали близо 10% спад в доставките на компютри на годишна база, до 64,8 милиона броя. Очаква се, че до края на годината, като цяло доставките на персонални компютри ще спадне до 232 млн. броя, докато през 2012 г. те са достигали до 343 милиона единици.

От гледна точка на приходите, PC-пазара ще намалее почти наполовина: през тази година експертите прогнозират неговия обем да достигне в рамките на 122 милиарда долара срещу 219 милиарда долара преди четири години.

Въпреки това обаче се очаква приходите в категорията Ultramobile Premium през 2016 г. да се увеличат с 16% и да достигнат до 34,6 милиарда долара. Освен това, през 2019 г. този сегмент ще стане най-големият на PC-пазара – продажбите в него ще се измерват в размер на 57,6 милиарда долара, се казва в изследването.

Също така се отбелязва, че категорията от игрови компютри, въпреки малкия си годишен обем на продажбите, се характеризира със значително по-висок ASP индекс (средна продажна цена), отколкото обикновените компютри. Цената на гейм компютрите варира от 850 долара за устройствата от начално ниво, до 1500 долара за премиум моделите.

Другият обещаващ път според експертите са Интернет на нещата “ (Internet of Things, IoT). Предполага се, че с помощта на интернет на нещата търговците ще могат да подобрят качеството на обслужването си, което ще помогне за привличане на повече купувачи.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за