По данни на хонконгския Tianfeng International, маркетинг-анализаторът Минг-Чи Куо прогнозира 15% спад в доставките на базираните на Apple M1 MacBook Air и MacBook Pro.

Съществуват три причини за това, казва той:

  • Недостиг на компоненти. Според Куо, най-значимата причина ще бъде липсата на микросхеми, контролиращи електрозахранването на моделите;
  • Изменения в структурата на търсенето в постковидната ера. Основният двигател на рецесията е намаляването на търсенето на оборудване за работа от дома, както и намаляването на покупателната способност поради глобалната инфлация;
  • И накрая, в края на второто тримесечие на 2022 г. или началото на третото тримесечие се очаква масово производство на лаптопи на Apple, базирани на новите чипсети. Като се има предвид това, второто тримесечие ще се превърне в своеобразен преходен период, в който търсенето на моделите от предишното поколение неизбежно ще намалее.

Според анализатора, спадът в продажбите на MacBook ще окаже влияние върху веригата за доставки през първото тримесечие на следващата година. Според него, подобни проблеми могат да възникнат и при други производители – дефицитът на компоненти и постковидното падение в търсенето ще засегне и конкурентните доставчици, поради което обемът на производството на лаптопи през 2022 г. ще намалее с 10-15%, което е много повече отколкото се очакваше (0-10%).

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари