Много потребители, решили да използват Linux, се питат, дали дистрибуциите на тази операционна система имат подходящи архиватори, алтернативни на популярния WinRAR.

Тук ще разгледаме четири приложения, подходящи за компресиране и архивиране на файловете, както и тяхното инсталиране в Linux дистрибуцията Ubuntu. В другите дистрибуции инсталирането не се различава особено.

1ARK

ARK е архиватор, включен в комплекта програми за десктоп средата KDE. Кодът на програмата е написан на C++, а интерфейсът – с използването на Qt. На практика това е графична обвивка за софтуерните библиотеки и конзолни приложения за компресиране и декомресиране на файловете, за създаването и работата с архиви. Разпространява се със свободния GPL лиценза.

Ark е включен в основното хранилище на Ubuntu:

Но лесно може да се инсталира от конзолата:

sudo apt install ark

2FILE ROLLER

Това е аналог на WinRAR за Linux, разработен за графичната среда Gnome. Разбира се, това съвсем не означава, че може да се използва само там. Всъщност, FILE ROLLER е Front-end графична среда, даваща на потребителя единен и еднакъв интерфейс за различните конзолни програми за компресия на файловете. Програмата е написана на C, а интерфейсът – на GTK+. Разпространява се с GPL лиценза.

Забележка: Програмата не е обновявана от 23.09.2013 година. Но това не е проблем.

Архиваторът FILE ROLLER също е включен в стандартните хранилища и неговото инсталиране и деинсталиране е елементарно.

От командния ред инсталацията може да се осъществи чрез командата:

sudo apt install file-roller

3PEAZIP

Това е безплатен кросплатформен архиватор, написан на Object Pascal и Pascal. Има версии за Windows 9x, Windows NT и Linux. Има свой формат за компресия на файловете с разширението *.pea. Този формат поддържа дълбока компресия, многотомни архиви, криптиране и контрол на целостта на архивите. Работата с другите формати се осъществява предимно чрез наличните в Linux програмни библиотеки. Интерфейсът на програмата е реализиран както чрез Qt, така и чрез GTK+. Разпространява се с GPL и LGPL лицензите.

Този пакет не е включен в официалните хранилища на Ubuntu. Най-добре е да се изтегли инсталационния deb файл от уебсайта на проекта.

4XARCHIVER

Много лек и бърз архиватор. Използва се по подразбиране в десктоп средите LXDE и XFCE. Програмата е написана на C, интерфейсът е изграден с помощта на GTK+. Разпространява се чрез GPLv2 лиценза.

Добавянето на тази програма в Ubuntu е най-лесно чрез следната конзолна команда:

sudo apt install xarchiver

 


Дотук разгледахме няколко програми, които могат да се използват като аналози на WinRAR, но за Linux. Разбира се, възможно е използването на популярните Windows архиватори в средата на Wine. Но с Wine се зарежда какво ли не и той е подходящ за по-особените случаи, когато няма друг начин. Ако използвате нещо друго – споделете. Така всички ще научат нещо ново.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Ратнемок
Ратнемок
3 години

Браво! Пускайте по-често публикации за Линукс 🙂

dedal
dedal
3 години

Даже не знам какво ползвам. Идва си вградено на mate и върши работа.

the professor
the professor
3 години

това са пакетни мениджъри, които ползват готови библиотеки, специално за winrar има алтернативна, отворена, но тя не струва, така че по добре е да се ползва официалната… за 7-zip също има библиотека (p7-zip), но там сорс кода е отворен и можете сами да си го компилирате. аз ползвам file roller, но понякога е по бързо да разархивирате или list-нете нещо от конзолата, от колкото да го чакате през fileroller (който дори само за да видите какво има вътре си го разархивира в /tmp, поне така е при старите версии)