Ангела Георгиева: Маркетинг индустрията ще претърпи крачка назад, последвана от две напред

0
662

В момента много бизнеси в България и света претърпяват икономическия срив, породен от пандемията COVID 19 и за не малка част от тях, това ще доведе до фалит. Ударът ще бъде най-силен върху компании от малък и среден тип, които нямат наличен капитал за справяне с подобен вид извънредно положение. Как ще се отрази това върху маркетинг индустрията и какво препоръчват маркетолозите, ще разберем от Ангела Георгиева – управител на маркетинг агенция “Бриджес” ЕООД.

Голяма част от бизнесите в България затвориха вратите си заради пандемията. Отразява ли се това на рекламния сектор?

Ситуацията в момента има сериозно влияние и върху маркетинг индустрията, дори и непряко. Работата от вкъщи е позната на повечето дигитални маркетолози още преди съществуването на заразата, но когато някой от клиентите ни преустанови дейността си, нашите проекти с тях също отпадат. Както при мен, така и при колеги вече се случи някои от клиентите да известят, че нямат възможност да платят, защото повече от 2 седмици фирмите им не работят. Проблемът, с който се сблъсква рекламният сектор в момента, е че за кратък период от време се прекратиха много проекти, а за продължаващите трябва да се променят изцяло основите на маркетинг стратегиите. Това разбира се, не е работа за един ден, защото се извършват детайлни проучвания на пазара, а той не е особено устойчив в момента.

Според теб какви действия трябва да предприемат собствениците, за да запазят дейността си?

В момента дигитализирането на бизнеса има най-голям ефект за задържането му на пазара, а също така това ще се окаже и голям плюс за неговото бъдещо развитие. От началото на карантинния период, онлайн потреблението се повиши с над 70%, означавайки че в момента вероятността даден бизнес да бъде забелязан, е най-голяма в интернет. Първата стъпка към това е изграждането на уебсайт, след която следва и повишаване на онлайн присъствието в социалните мрежи. От няколко седмици услугата “доставка до адрес” също е много търсена, затова е препоръчително и тя да се въведе, ако въпросният бизнес го позволява. Не на последно място е и спазването на засилени мерки за хигиена, гарантирайки здравето на клиентите. Хората в момента са много притеснени и показатели като носене на ръкавици и маска имат голямо влияние върху доверието им към марката. Липсата на такива, също.

Спомена, че дигитализирането на бизнесите сега ще се отрази положително на развитието им в бъдеще. Защо мислиш така?

Според мен дългата продължителност на карантинния период със сигурност ще повлияе на живота ни занапред. Факт е, че на човек му трябват 21 дни, за да изгради нови навици, а сегашното извънредно положение ще продължи около месец и вероятно дори повече. На базата на това си правя заключение, че до голяма степен ежедневието, ни в момента от “нестандартно” ще се превърне в “нормално” и много от нас ще продължат да живеят по подобен начин. Разбира се, нямам предвид, че всички ще векуваме в домовете си, а че онлайн услугите и продажбите ще запазят високия си коефициент на търсене и след като премине пандемията. Бизнесите, които изпъкнат сега ще имат голяма преднина пред бъдещите си конкуренти.

Какъв тип реклами са най-подходящи по време на карантинния период и какво има най-голямо търсене?

Последните няколко седмици забелязвам висок коефициент на търсене за стоки от първа необходимост. Онлайн аптеките и хранителните магазини отчитат много голяма натовареност, а веднага след тях са и платформите за дигитални срещи и видео уроци. В момента скъпите луксозни продукти стоят на заден план, изместени от огромни пакети тоалетна хартия и кутии с макарони.  И колкото по-евтини са стоките, толкова по-желани са. Онзи ден видях как една жена силно се фрустрира, защото даден продукт бил по-скъп с 40 ст. в сравнение със същия в друг магазин. Хората масово имат усещане, че са ограбени, затова реклами на скъпи продукти по време на пандемията предизвикват негативни реакции. Забелязвам успех само в кампаниите за услуги и продукти, които подпомагат и подобряват положението на хората в момента.

Според теб от какъв тип ще са бизнесите, които ще успеят да се измъкнат първи от кризата?

Всички собственици на дигитален бизнес имат много по-голям шанс за справяне със ситуацията. Много хора вече се усетиха и направиха сайтове, социални канали и онлайн платформи за всякакъв тип дейности. Сега има голям фокус върху обучителните курсове, защото на повечето хора им остава доста свободно време и го инвестират в развитие. Бизнесите, които се ориентират към създаването на корпоративен сайт и наблегнат на социалните мрежи, според мен ще преживеят по-лесно този период. Разбира се, това са само първите стъпки. За да могат да се радват на успех ще е нужен и качествен маркетинг.

Тук вероятно много хора ще кажат, че нямат възможност да прехвърлят дейността си онлайн. Това не е вярно, просто се изисква гъвкавост. Например всеки фризьорски салон може да си направи онлайн магазин, в който да продава козметиката си и видео канал. Ако пускат по 3 видеа на ден, например с прически, които могат да се направят в домашни условия и съвети за поддръжка на косата вкъщи, ще имат хиляди гледания, за които ще получават пари от социалните мрежи.

Как мислиш, че COVID 19 ще се отрази на рекламния сектор в генерален мащаб?

Пандемията ще накара маркетинг индустрията да направи крачка назад, но тя ще бъде последвана от две напред в бъдеще. Много хора ще се възползват от напредналата технология и ще развият бизнеса си онлайн, което от друга страна ще създаде повече работа за нас. Също така с евентуалното въвеждане на 5G мрежата ще имаме и по-голямо пространство за креативност и вероятно ще се създадат нови дигитални услуги, които също ще имат нужда от реклама.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари