Англичани запалиха 5G клетки заради конспирации свързващи ги с COVID-19

12
890

Клетъчни кули във Великобритания бяха запалени след като някои интернет тролове, а и знаменитости, разпространиха конспиративни теории, които свързват комуникационната технология 5G с разпространението на новия коронавирус.

BBC съобщава, че поне три 5G антени са били запалени през последната седмица, като е викана полиция и пожарна, за да се угасят пламъците. Случаите в Бирмингам и Ливърпул се разследват.

Местните власти развенчават слухове, които свързват 5G технологията с COVID-19, заразата причинена от коронавируса.

„Известно ни е, че онлайн се разпространява невярна информация за 5G” съобщи Британският отдел за култура, медии и спорт в петък в Twitter. “Няма абсолютно никакви достоверни доказателства за връзка между 5G и коронавируса.“

В отделен пост, Mobile UK, която представлява английските мобилни мрежови оператори също коментира конспиративните теории.

„По време на тази трудна ситуация е притеснително, че определени групи използват пандемията от COVID-19, за да разпространяват необосновани теории за безопасността на 5G” съобщи тя. „Те не се базират на приетите научни теории“

В средата на март, певицата Кери Хилсън обясни коронавирус епидемията с радиация причинена от 5G технологията. Постовете ѝ в Instagram и Twitter станаха изключително популярни и много я обвиниха в разпространяването на дезинформация за вируса.

Няма научни доказателства, които свързват 5G с пандемията или с някакви негативни ефекти върху здравето причинени от 5G, съобщава The Verge. Всъщност, Стивън Пауис, главният медицински директор на Британската здравна служба каза, че 5G инфраструктура е критична както за здравните работници, така и за общото население.

„Абсолютно възмутен и погнусен съм от хората, които предприемат действия срещу инфраструктурата, от която се нуждаем, за да се справим с тази ситуация“ каза той в скорошна пресконференция.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари