Англоезичният раздел на Wikipedia ще спре за 24 часа като протест срещу SOPA

1
52

Интернет енциклопедията Wikipedia планира да деактивира англоезичния си раздел в знак на протест срещу разглеждания в Конгреса на САЩ антипиратски законопроект, известен като SOPA (Stop Online Piracy Act). По-рано срещу SOPA се обявиха много интернет компании, които смятат, че проектът е прекалено радикален и нарушава правата и интересите на спазващите закона потребители, както и тези на бизнеса.

Основателят на Wikipedia Джими Уейлс потвърди в своя микроблог в Twitter, че Wikipedia ще спре достъпа до англоезичния си вариант за 24 часа като протест срещу SOPA. Това ще се случи утре, 18 януари, в полунощ според часовата зона във Вашингтон, САЩ, или в 7 часа сутринта българско време. Ще припомним, че потребителите и редакторите на Wikipedia в продължение на вече повече от два месеца обсъждат целесъобразността на подобна стъпка и своите действия като цяло в отговор на новия американски законопроект.

Фондацията Wikimedia, отговорна за работата на онлайн енциклопедията, все още събира мнения от потребителите и окончателното решение ще бъде взето в следващите часове, но много от тях считат, че то трябва да бъде в полза на изключването на ресурса, тъй като това ще вдъхнови за подобни действия и други сайтове. Така в глобалната мрежа ще се надигне вълна от протести, а това вероятно ще има отрезвяващ ефект върху действията на кино- и звукозаписните компании.

„Очакваме мащабни протести“, казва Джей Уолш, говорител на Wikimedia.

В Италия подобна стъпка, предприета от администрацията на енциклопедията преди няколко месеца в отговор на опита за приемане на подобен закон, доведе до цялостно преразглеждане на спорния законопроект.

В своя микроблог Уейлс привежда статистика на аналитичната компания comScore, според която англоезичният раздел на Wikipedia ежедневно се посещава средно от 25 милиона потребители. Като цяло, ресурсът е един от най-популярните сайтове в света.

Протест срещу законопроекта предприеха и други интернет компании. Така например, социалният новинарски сайт Reddit също ще спре работа за 12 часа.

Законопроектът SOPA, активно лобиран от големите играчи в американската звукозаписна и киноиндустрия, и по-специално от организациите RIAA (Recording Industry Association of America) и MPAA (Motion Picture Association of America), предвижда възможност с решение на съда да бъде спиран достъпът до всеки интернет ресурс, който публикува нелицензирано съдържание, дори ако собственикът на услугата няма отношение към разпространението на такова съдържание.

Според опонентите на закона, SOPA се основава на предположението, че всеки е виновен до доказване на противното, а ако законопроектът бъде приет, притежателите на авторски права ще могат да осъдят на практика всеки потребител в мрежата и да нанасят непоправими щети дори и на най-големите интернет компании.

Против SOPA в сегашния му вид се обявиха компании като Facebook, Twitter, Mozilla, eBay и Google. Към протестиращите се присъедини и руската компания „Kaspersky Lab“. Както пише изпълнителният директор на антивирусната компания Евгений Кашперски в своя блог, „КL“ е напуснала асоциацията Business Software Alliance, след като тя е изразила подкрепа за SOPA, „без да се посъветва с никого“. След това действие BSA е ревизирала гледната си точка и също е отказала да подкрепи SOPA.

Изпълнителният директор на Twitter Дик Костоло обаче счита, че „изключването на ресурси в знак на протест е глупаво“, предава ресурсът The Next Web. Ръководителят на Twitter подчерта, че микроблогинг услугата също е против SOPA, но ще продължи да функционира нормално. Дик Костоло се съмнява, че компании като Google и Facebook ще последват примера на Wikipedia.

„Да се реагира на проблемите в политиката на една нация със закриване на бизнеса по целия свят е глупаво“, смята Дик Костоло. При това той обаче подчерта, че не може да дава оценки за решението на ръководството на Wikipedia, тъй като не разполага с пълна информация.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари