fbpx
18.8 C
София

Анкета сочи, че хората споделят лични данни онлайн с неохота

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Според изследване, чиито резултати бяха публикувани наскоро, все по-разнообразната среда от устройства, които потребителите използват носи риск за личните им данни и предизвика объркване в тях.

Почти половината от анкетираните (46%) споделят, че са притеснени от това, че личните им данни могат да станат достояние на външна страна. Освен, че се страхуват за личната си информация в Интернет, те заявяват също, че нямат доверие на компаниите, които пазят данните им.

В проведеното от компанията за информационна защита AVG изследване сред 5000 човека в осем страни, 59% от участниците заявяват, че използват повече от едно интернет-свързано устройство в къщи и поне три различни операционни системи по принцип. Малко над половината (51%) съобщават, че използват различна операционна система на работа от тази, която ползват вкъщи, като споделят, че това не е по техен избор, а предпочитат да ползват само една ОС.

С наличието на толкова много устройства и интерфейси пред себе си, хората постоянно се опитват да синхронизират по най-ефективен начин информацията и медийното съдържание, което ползват и да поддържат устройствата и приложенията в изправност. Почти една четвърт от анкетираните (24%) споделят, че се налага да се оправят с проблем с някое от устройствата си поне веднъж седмично. Трите най-големи проблеми пред тях са: спиране на работата на устройството (38%), бавно-работещо устройство (36%) и зависвания на устройството (25%).

„Изследването ни сочи, че днешният хипер-свързан свят невинаги е толкова светъл, надежден и ефективен, колкото се надяваме, навигирайки между множество устройства и платформи“, обяснява Ювал Бен-Итцхак, главен технологичен мениджър към AVG в изявление за пресата.

Широкото разпространение на интернет-свързаността е допълнителна грижа за потребителите, които се опитват да запазят личните си данни далеч от чужди погледи.

„Малцина са тези, които можеха да предвидят влиянието, което има Интернет върху живота ни днес и това, че близо 2.5 млрд. души по света са онлайн“, заявява Гари Ковач – изпълнителен директор на AVG. С очакваните още два милиарда и половина души в следващите пет години, които да се присъединят към Мрежата, Ковач очаква освен ползи за тези хора, то и нуждата да си зададем въпроса каква лична информация и опит ще трябва да жертваме в замяна на интернет гражданството ни.

Мнозинството от анкетираните (88%) заявяват, че не им харесва това, че трябва да споделят някаква информация за себе си в замяна на ползването на дадена услуга. Тези резултати съвпадат с резултатите на едно друго проучване – това на TRUSTe, според което потребителите на мобилни устройства също споделят с неохота лична информация онлайн.

„Изследването ни сочи, че повече от 7 от 10 човека (72%) очакват технологията през следващите пет години да се развие така, че да улесни още повече живота ни, но в същото време хората, които смятат, че и с това, те ще станат много по-обсебващи личното ни пространство също са много – 69%. Това със сигурност не е оригиналната идея на създателите на Интернет и с все по-засилващите се притеснения около обмена на данни, изниква от само себе си и въпроса докога потребителите ще се съобразяват сус статуквото“, споделя Джудит Битърли, старши маркетингов вице-президент към AVG.

От изследването става ясно също така че 79% от анкетираните са предпочели да не свалят приложение, тъй като се е изисквало попълване на лична информация.

„В днешното общество, доверието и запазването на личното пространство е в неразривна връзка и цялата индустрия трябва да е внимателна и честна с потребителите възможно най-много или рискът от това да разрушат доверието на потребителите си в тях е реална възможност“, завършва Битърли.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини