Анодът от силиций увеличава пробега на електромобилите с 25%

2
1841

В опитите за създаване на акумулаторна батерия от следващо поколение учените тестват различни материали и вещества, като един от най-подходящите се оказа силицият. Използването на този достъпен химичен елемент като анод за литиево-йонните батерии съществено повишава тяхната енергийна плътност.

В съвременните литиево-йонни акумулаторни батерии за анод се използва графит. Практиката показа, че той се справя много добре, но ако бъде заменен със силиций, плътността на енергията на същата акумулаторна батерия се повишава 4 пъти. Това означава, че смартфоните биха могли да издържат около една седмица с едно зареждане, а електромобилите ще могат да изминават стотици километри повече.

Но замяната на графита със силиций не е лесна. Една от пречките е твърде бързото намаляване на капацитета. Още след първите няколко цикъла на зареждане и разреждане силициевите аноди губят над 20% от йоните на лития.

Един от методите за справянето с този проблем е технологията за предварително насищане на анода с литий. Най-често се използва добавянето на прахообразен литий към силиция, но този процес е твърде скъп и не е безопасен.

Корейски учени предложиха нов метод. Силициевият анод се потапя за 5 минути в специален разтвор, в който протича патентована химична реакция, при която йоните на лития се просмукват в силициевия анод.

При тестовете, новия анод е изгубил под 1% от капацитета на батерията след първите няколко зареждания. Но прототипът показва 25% по-висока енергийна плътност в сравнение с продаваните към днешен ден литиево-йонни батерии.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари