Европейската комисия предупреди Microsoft, Google, Facebook и Twitter, че ако не засилят мерките по борбата с езика на омразата и тероризма ще бъдат принудени да ги заставят за това по законен път. През май тази година компаниите подписаха с ЕК специален кодекс на поведението, с който се задължаваха бързо и ефективно да се борят с разпространението на езика на омразата. По доклад на европейския комисар Вера Юрова обаче усилията на въпросните компании не са довели до особен резултат.

Според въпросния кодекс, съдържанието, което е било докладвано като нарушаващо правилата, трябва да бъде разгледано и премахнато до 24 часа. Освен това, компаниите са се задължили да работят в тясно сътрудничество с неправителствени организации, които се борят с подобно съдържание в социалните мрежи и медии. „На практика обаче, на компаниите им отнема значително повече време и усилията им до голяма степен не могат да постигнат заложената цел. Те успяват да разгледат само 40% от въпросното съдържание за споменатите 24 часа.След 48 часа този обем скача на 80%. Това сочи, че макар и в действителност да може да се направи, трябва да бъдат положени значително по-големи усилия“, заключава доклада.

Най-добре в прегледа и премахването на обидно съдържание се справят YouTube, а най-бавно Twitter, предава Financial Times. От 600 доклада за обидно съдържание, компаниите са откликнали в 316 случая. Едва в 163 случая обаче съдържанието е било премахнато. В 153 компаниите не са предприели мерки, тъй като според тях въпросното съдържание, което е било докладвано, не нарушава политиките на управляваните от тях платформи. Докладът посочва, че докато съдържанието с расистки контекст, което е било премахнато в Германия се равнява на 50% от премахнатото съдържание, в Астрия този дял е 11%, а в Италия 4%. Очаква се европейските политици да разгледат резултатите от доклада тази седмица, като, ако в следващите месеци американските компании не се потрудят да подобрят резултатите от борбата с езика на омразата, ЕК да задейства по юридически път механизми, които да накарат Facebook, Twitter, Google и Microsoft да подобрят представянето си.

Новината за лошото представяне на компаниите в опита им да се справят със ситуацията идва във време, в което в САЩ и в Европа активно се дискутира въпроса за т.нар. „фалшиви новини“, а в европейското интернет пространство нараства броя на обидните публикации, свързани с бежанците, идващи от Близкия Изток и Северна Африка.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари