АНС е разработила система за подслушване на телефони извън САЩ

0
55

Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) е разработила техническа система за следене, позволяваща записване и след това прослушване на абсолютно всички телефонни разговори на всяка избрана от нея страна. Това съобщи на 18 март електронната версия на изданието The Washington Post.

Позовавайки се на „хора с непосредствени познания“ за програмата на АНС, занимаваща се с радиоелектронно разузнаване, както и на документи, получени от бившия служител на ведомството Едуард Сноудън, изданието уточни, че въпросната програма за прехващане на телефонни разговори на цели държави е започнала да функционира през 2009 година.

Функцията, позволяваща запис и последващо възпроизвеждане на такива разговори, работи от 2011 година. Компютрите на АНС могат да съхраняват във вид на аудиофайлове целия колосален масив от данни с прехванати телефонни разговори на абонатите на конкретна страна в продължение на един месец, съобщава вестникът. Съответно през това време американските разузнавателни служби могат да получат достъп до всеки такъв прехванат разговор в пълния му вид.

Изданието не уточнява срещу коя държава САЩ са използвали за първи път програмата в периода между 2009 и 2011 година. Цитирайки документите на Сноудън, който огласи информацията за мащабните програми за електронно следене на АНС, The Washington Post пише само, че към 2013 година САЩ са възнамерявали да използват системата за прехващане на телефонни разговори и против интересите на други интересуващи ги страни. Финансовите документи на американската разузнавателна служба свидетелстват, че към октомври миналата година програмата за прехващане на телефонни разговори на АНС е трябвало да обхване най-малко шест страни, завършва материала си The Washington Post.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари