Антимафиоти арестуваха шефовете на Аренабг

26
9

Антимафиоти и столични следователи задържаха администратора на торент-тракера arenabg.com, известен с псевдонима PAYFORFREE и системния оператор CSDEMO. Двамата стоят най-високо в йерархията на пиратския сайт, се казва в съобщение на пресцентъра на МВР. При съвместна операция на спецполицаи от ГДБОП (бивша НСБОП) и следователи от Столична следствена служба бяха атакувани домовете им, които са превърнати в командни центрове, откъдето е контролирано разпространението на най-голямото пиратско съдържание в България.

Компютърът на 46 годишния Е.Г., използващ ника PAYFORFREE, бил открит в режим на администриране на форумите на Аренабг през администраторския му акаунт. От апартамента му бяха открити и иззети компютърна система с 500 гигабайта дисково пространство, компютърна система-рутер, лаптоп, 3 хардиска и над 200 CD-R със запис на филми. Намерени са 3 сателитни приемника в работем режим, използващи софтуер за разбиване на кодировката на защитени телевизионни програми.

Паралелно бе извършен обиск в апартамента на системния оператор на Аренабг – 27 годишния Т.Ц. с псевдоним CSDEMO, който е качил на сайта над 112 терабайта музика и филми. Спецполицаите са открили и иззели 3 мощни компютърни системи в работен режим.

Двамата задържани са притежавали собствена високоскоростна оптична интернет мрежа, чрез която са теглили най-новите филмови и музикални заглавия взети от пиратски сайтове в чужбина, след което са ги разпространявали в българското интернет пространство. Столичната следствена служба е повдигнала обвинение по чл.172 а.
На двамата е наложена мярка “парична гаранция” в размер на 10 хиляди лева на всеки.

Припомняме в началото на месеца бе проведена акция, при която бяха заловени някои от най-сериозните ъплоудери на незаконен софтуер, използващи “площадката” на Аренабг.

Чл.172а – Престъпления против интелектуалната собственост
Който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава чрез техническо средство или използва по друг начин чуждо произведение на науката, литературата или изкуството без необходимото по закон съгласие на носителя на авторското право, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до три хиляди лева.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ
Предишна новинаRSS Wizard 2.65
Следваща новинаNetwork File Monitor Pro 2.26.3

Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com – най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

26 коментара за "Антимафиоти арестуваха шефовете на Аренабг"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка