Антимонополното дело срещу Facebook, Google, Amazon и Apple: Какво да очакваме?

1
405

Както вероятно вече сте наясно, ако следите новинарския поток, тази сряда ще се проведе изслушване пред Конгреса на четири от най-влиятелните технологични компании в света, под формата на видео чат. На изслушване ще бъдат четиримата милиардери от ИТ индустрията Марк Зукърбърг, Джеф Безос, Тим Кук и Сундар Пичай.

Защо?

Технологичните компании от Силициевата долина промениха света, като позволиха на хората по целия свят да останат свързани дори по време на безпрецедентната пандемия. Но успехът на Facebook, Amazon, Apple и компанията – майка на Google, Alphabet, и четиримата мъже, които ръководят тези компании, доведе до още едно безпрецедентно явление: зашеметяващото количество контрол и влияние, които имат тези компании от Силициевата долина, върху това, което светът вижда, чете, купува и прави онлайн.

Колко голям контрол? Facebook е най-голямата социална мрежа в света, чиято потребителска база се равнява да броя на населението на двете най-населени страни в света, взети заедно. Amazon контролира 38% от онлайн продажбите на САЩ, Walmart, най-близкият конкурент на компанията за търговия на дребно, както и други конкуренти, всъщност предприемат, че е далеч по-ефективно да използват платформата на Amazon, за да осъществяват търговията си. App Store на Apple е мощна еко система за софтуерни разработчици, които намират своята аудитория, благодарение на масивната клиентска база на iPhone и iPad устройства в света. И на последно място, но не и по важност, Google обработва около 90% от всички търсения в мрежата в световен мащаб.

Да речем обаче, че съществуват хора, които избягват да използват услугите на която и да било от тях – някои поради по-добри алтернативи (Amazon в България например далеч не е най-предпочитаната платформа за онлайн покупки), а някои поради опасения за поверителността или в признак на увеличаващата се заплаха от силното влияние на тези компании върху живота им. На тези хора, в най-общия случай се гледа като на чудаци, които имат своя система от навици, която им придава особена специалност и звучат по-скоро ексцентрични. Не използват Facebook, предпочитат конкурентни приложения на Messenger с криптиране от край до край, а за търсенето си в интернет използват Duck Duck Go. Е, дори и техните данни са под контрола на Силициевата долина, тъй като почти всички сайтове, които посещаваме, имат бутон за харесване на Facebook страницата им, Facebook прозорец за коментари или по един и друг начин използват някакви услуги от Google. Така всички ние сме ползватели и контрагенти на „Големите пет“ на Силициевата долина, дори без да използваме пряко техните услуги и продукти.

Сега предстои да бъде проведено изслушване на сформиран подкомитет с четиримата изпълнителни директори на най-големите технологични компании и юристи от цял САЩ, което ще бъде част от най-мащабното антитръстово разследване провеждано някога. Всъщност, антитръстовото изслушване е кулминация на дългогодишното разследване на пазарното господство на т.нар. „Big Tech“, като ръководителя на разследването, Дейвид Цицилин, демократ от Род Айлънд казва, че в рамките на разследването са събрани над 1,3 милиона документи от технологичните гиганти, техни конкуренти и агенции за прилагане на антитръстовите правила, които ще бъдат разгледани в рамките на разследването.

Известно е обаче, че политиците ще излязат извън обичайния формат на изслушването и се очаква всичко около процеса да стане достъпно за всички граждани и потребители, като в рамките на кампанията ще бъдат разгледани теми и като сигурността на изборите тази година, политическите пристрастия и отношенията с Китай.

Правителствените служители се борят с властта на технологичните компании от десетилетия. През 1984 г. AT & T, един от най-големите телекомуникационни оператори в САЩ днес, е бил разделен на цели осем отделни компании, именно като противодействие на огромното влияние и мощ, която е събрал гиганта в сферата на комуникацията и мрежите. Microsoft, един от пионерите в Силициевата долина, често е обвинявана, че има монополистично господство върху софтуера за персонални компютри, като тези обвинения започват още от 90-те години на миналия век. Забележителен момент е, когато през 2001 г. Европейският съюз прие споразумение, което принуждава софтуерния гигант да направи операционната си система отворена за конкуренти, след което наложи множество глоби на Microsoft.

Изслушването, което предстои, ще представлява своеобразен публичен разпит на най-важните лидери на големите технологични компании в решаващ момент. Американските президентски избори наближават, страната се бори със социални катаклизми по отношение на расовата несправедливост, а целия свят е застрашен от смъртоносна зараза. През цялото време на карантина от обявяването на коронавирусната пандемия, американците, както и всички останали хора в развитите страни, използват услугите и устройствата на големите технологични компании, за да намират информация онлайн, да купуват консумативи и важни за бита стоки, да се забавляват или да учат и работят онлайн, докато се намират затворени в домовете си.

„Всички те контролират платформите, които ние използваме.“, казва Хал Сингър, старши учен в Института за публична политика към Джордж Вашингтон, по адрес на големите технологични компании. „Сега е идеален момент да ги съберете на едно място и да видите дали няма да се появят алтернативи.“

Отделни дела

Всяка една от четирите големи технологични компании е изправена пред собствена антитръстова битка. Съобщава се, че всички те са обект на множество проучвания и разследвания от Министерството на правосъдието и от коалицията на държавните и щатските адвокати на САЩ. Google и Facebook потвърдиха, че срещу тях се водят различни антимонополни разследвания, докато Amazon и Apple не са признали публично да са застрашени от подобни проверки.

Така например, притеснителното при Facebook e, че компанията през последните години придоби конкурентни платформи като Instagram и WhatsApp, а преди няколко месеца финализира и сделка за изкупуването на Giphy. При Amazon, Конгресът до голяма степен се съсредоточава върху търговията с партньори и трети страни, като продажба на дрехи, храни и други потребителски стоки. При Apple монополът, който Конгреса ще разгледа, е върху ограничаването на разработки на приложения от трети страни, които да бъдат част от App Store магазина на еко системата на компанията. За Google регулаторите се фокусират главно върху доминирането на гиганта в търсещите машини и сектора на дигиталната реклама. Републиканците също призовават и изпълнителния директор на социалната мрежа Twitter Джак Дорси да се присъедини към изслушването вследствие на огромното нарушение на сигурността по-рано този месец. Засега, Дорси остават извън списъка на призованите.

От всички изпълнителни директори, иронично с най-голям опит с подобни изслушвания е най-младият сред тях – Марк Зукърбърг, СЕО на Facebook, който миналата година имаше подобно изслушване по повод криптовалутата Libra, която Facebook планира да въведе, а през 2018 година беше изправен пред разследване за потребителската поверителност и сигурността на личните данни след скандала с британската агенция Cambridge Analytica.

Eдинственият сред тях, който досега никога не се е сблъсквал с конгреса, е Джеф Безос. Миналия понеделник богатството на най-богатия човек в света нарасна с 13 милиарда щатски долара само за един ден, което доведе нетната стойност на общото му богатство до почти 190 милиарда щатски долара. Освен за действията на Amazon, Безос ще бъде разследван и за някои действия и предполагаеми връзки с администрацията на президента Доналд Тръмп заради вестника The Washington Post, който милиардерът управлява и притежава отделно от Amazon.

Предстои да разберем какво ще бъде медийното отразяване на събитията тази година. Винаги толкова мащабни процеси и изслушвания са се превръщали в обществен спектакъл. Когато Зукърбърг даде показания пред Конгреса преди две години, активистка група създаде над 100 карикатури на главния изпълнителен директор на Facebook, а след това отиде да скандира пред управлението на компанията с призиви към Зукърбърг, да „поправи FaKebook“. Протестиращите, облечени като супер герои, скандираха лозунги от рода на „Зукърбърг, ти си абсурд!“. Освен това, фотографиите направени по време на изслушването на изпълнителния директор бързо се превърнаха в мимични образи, заради специфичното изражение, което имаше лицето на Зукърбърг докато посреща въпросите на Конгреса.

Тази сряда е възможно младият магнат да се отърве от превръщането на събитието в публичен цирк, тъй като ще се проведе виртуално, съгласно правилата и разпоредбите за безопасност по време на коронавирусната епидемия. Някои критикуват начина на провеждане на процеса, тъй като всеки един от четиримата изпълнителни директори, привлечени като свидетели в разследването, ще бъдат разпитвани на „горещия стол“ един след друг, което до известна степен може да повиши субективизма и да доведе до излишно утежняване на напрежението около проблемите – критиците на процеса казват, че би било по-добре, ако всеки един от тях бъде разпитан самостоятелно по различно време и процесът да не се превръща в масов.

Този процес ще бъде повече показателен, отколкото веществен. Истинските промени и събития ще дойдат по-късно. Очаква се антимонополното дело срещу Google, в което ще вземат участие главните адвокати на 48 от американските щати, да бъде заведено в съда до края на това лято. Facebook също така очаква заключенията и постановленията на още няколко други разследвания и проучвания, включително и едно от Федералната комисия по търговията. Така че изслушването, което ще се състои тази сряда, е малко вероятно да промени играта или да доведе до съществени резултати, но все пак ще даде възможност на изпълнителните директори да изкажат в отворено пространство как биха защитили техните компании и как коментират обвиненията срещу тях.

Хората, които наблюдават изслушването, трябва да занижат очакванията си, казва Дейвид Балто, бивш адвокат в отдела за антитръстово управление на Министерството на правосъдието, чиито клиенти включват и редица технологични компании. Според него, Конгресът трябва да се съсредоточи върху опитите да получи обществена отговорност от страна на компаниите, както и да реформират своите практики в областта на конкуренцията. Това би означавало например Зукърбърг да поеме ангажимент да прекрати големите придобивания на конкурентни платформи и услуги, които „консолидират“ индустрията в едно управление, каквото беше изкупуването на Instagram преди години например.

„Изслушването е изключително важно, но бъдете готови да се разочаровате, ако очаквате да доведе до съществени промени“, казва Балто.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари