Антипиратският закон ще зачертае личната неприкосновеност в интернет

1
40

Проектозаконът за спиране на онлайн пиратството (SOPA), който в момента се обсъжда в Конгреса на САЩ застрашава бъдещето на интернет. Авторските права трябва да се спазват, но налагането на ограничения както в интернет, така и върху развитието на тези технологии, със сигурност не е правилният подход. Подобна политика може само да попречи на технологично развитие, без при това да спре злонамерените атаки.

Това казва в анализ за онлайн изданието EurActiv.com Ивайло Калфин, който е докладчик на Европейския парламент по въпросите на сигурността в интернет.

Калфин смята, че законопроетът би означавал край на неприкосновеността на личния живот в интернет, би попречил на развитието на облачните технологии и би подкопал усилията за увеличаване на сигурността на интернет, убеден е евродепутатът.

„Може би в някои страни или в някои отношения приемането на такива драконовски мерки ще ограничат свободното използване на продукти, които са защитени от правата върху интелектуалната собственост. Но в същото време те отварят широко вратите за ограничаване използването на интернет, независимо от мотивацията, която може да стои зад него – правна, търговска, политическа и др.“, се казва в статията за базираното в Брюксел интернет издание.

Пълният текст на статията може да прочетете по-долу.


SOPA ще сложи край на личната неприкосновеност в интернет
Можете ли да съществувате без Twitter, YouTube, Facebook, LinkedIn, Wikipedia, Wikimedia и т.н.? Сигурно, но с тях животът има повече предимства отколкото недостатъци. Да бяха само те, всяка интернет страница, която случайно може да съдържа оферта или линк към фалшива стока, или продукт, чиито авторски права са засегнати, е изправена пред опасността да бъде блокирана от главния прокурор на САЩ.

Проектозаконът за спиране на онлайн пиратството (SOPA), който в момента се обсъжда в Конгреса на САЩ застрашава бъдещето на интернет. Той беше предложен през 2011 г. с цел да се бори с онлайн трафика на авторски права и фалшифицирани стоки.

Проектът предвижда блокиране на рекламни мрежи и системи за разплащане от правенето на бизнес с уебсайтове, които са набедени в нарушаването им и изисква от доставчиците на интернет услуги да блокират достъпа до тези сайтове. Законопроектът също така криминализира излъчване по интернет (webstreeming) на подобно съдържание.

Без съмнение правата върху интелектуалната собственост трябва да бъдат защитени в интернет. Безспорно това не е лесно, като се има предвид бързото развитие на технологиите. Но налагането на ограничения както в интернет, така и върху развитието на тези технологии със сигурност не е правилният подход. Подобна политика може само да попречи на технологично развитие, без при това да спре злонамерените действия.

Може би в някои страни или в някои отношения приемането на такива драконовски мерки ще ограничат свободното използване на продукти, които са защитени от правата върху интелектуалната собственост. Но в същото време те отварят широко вратите за ограничаване използването на интернет, независимо от мотивацията, която може да стои зад него – правна, търговска, политическа и др.

Веднага се сещам за доста режими, които ще се приемат съвсем същото законодателство, като САЩ, не за да защитят правата върху интелектуалната собственост, а за да ограничат свободата на словото, например. Щом принципите на свобода в интернет и за интернет неутралност бъдат пренебрегнати, ще бъде практически невъзможно да се направи разграничение между подходящо и неподходящо използване на тези ограничения.

Мога само да се присъединя към това, което един от основателите на интернет, Винт Сърф, пише в писмо до Ламар Смит, конгресменът, който е вносител на SOPA: „С искането търсачките да изтриват имена на домейни се слага начало на световна надпревара в безпрецедентна „цензура “ в мрежата.“

Ако бъде приет този законопроект, както и Законът за защита на интелектуалната собственост (PIPA), ще стане възможно властите да блокират работата на интернет страници, които те смятат, че нарушават правата върху интелектуалната собственост. Това звучи логично, но реакцията на огромен брой организации, участващи в развитието на интернет, показва, че то би създало редица проблеми.

Приемането SOPA би означавало край на неприкосновеността на личния живот в интернет. Под заплахата от преследване собствениците на сайтове, както и доставчиците на интернет услуги ще трябва задълбочено да анализират интернет съдържание, за да открият стоки, които може да са фалшиви. Това означава да кажем сбогом на неутралността на мрежата. И на свободното ползване на интернет. И после, какво всъщност означава стоки, които могат да са фалшифицирани Кой ще преценява дали те са такива?

Както стана ясно, дори на собствената интернет страница на конгресмен Смит е извършено формално нарушение на авторските права. Там има снимка от сп. „Тайм“, без да е посочен нейният източник. Ако SOPA трябва да бъде приложен в случая, търсачките не би трябвало да позволят да се свържете със страницата на конгресмена.

Страницата на американския Конгрес не би съдържала информация за личния сайт на Смит. В противен случай, собствениците на тези сайтове, биха подлежали на законово преследване. В идеалния случай те би трябвало сами да са забелязали нарушението на авторските права на „Тайм“. Това звучи абсурдно, но буквалното прилагане на законопроекта би изглеждало тъкмо така.

Приемането на SOPA ще попречи на развитието на облачните технологии и ще подкопае усилията за увеличаване на сигурността на интернет чрез неотдавнашната промяна на защитата за сигурност на системата за имената на домейните (DNSSEC). Той предполага, че всеки браузър трябва да продължава да търси докато не намери DNS сървър.

Аз не съм против спазването на правата върху интелектуалната собственост и международното сътрудничество в тази област. Но начинът да се прави това, не е като се забранява или ограничава интернет. Точно обратното – авторските права следва да бъдат прилагани като се зачитат основните достижения на глобалния интернет и като се използват достиженията на технологиите.

Европейският парламент многократно е гласувал в подкрепа на неутралността на интернет, на неприкосновеността на личния живот и на свободата на интернет. Тези принципи се възприемат като крайъгълни камъни на технологичното развитие. Осем членове на Конгреса на САЩ вече оттеглиха подписите си от SOPA.

Надявам се, че американските законодатели сериозно ще преразгледат методите си за борбата с онлайн нарушенията на авторските права. Случващото се със Закона за опазване на интелектуалната собственост и със Закона за спиране на онлайн пиратството показва, че трансатлантическото сътрудничество между ЕС и САЩ за развитието на интернет, включително по отношение на прилагането на законодателството и на въпросите на сигурността, е много важно. Изграждането на общ подход понякога е трудно. Но когато стане факт, то би произвел много силна реакция към предизвикателствата на интернет.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари