Voksi

„Може би някой друг ще продължи борбата ми“.

Антипиратската технологична компания Denuvo не се притесняваше особено много от хакерите. Тя непрекъснато твърдеше, че нейната защитна система за компютърни игри не може да бъде хакната. Докато през 2016 година българският хакер с никнейм Voksi успя да разбие тази защита. Engadget съобщи, че сега той е арестуван.

Много медии отразяват това събитие. Те напомнят, че в началото на месец юли 2017 година Voksi се е справил с най-новите версии на Denuvo и е успял да хакне Тotal War Saga: Thrones of Britannia, Tekken 7, Injustice 2 и новото DLX за Prey.

За Voksi се знае, че е 21-годишен и е от Димитровград. Всичко необходимо за криптографията и различните методи на защита е изучил самостоятелно, от нулата, предимно чрез уроците и информацията, намерени в интернет. И в крайна сметка успява да хакне прехвалената Denuvo.

В средата на тази седмица Voksi изчезна от уеб пространството, а след това се изгуби и неговият сайт и форум Revolt.group. При опит за посещение на сайта потребителите попадат в mvr.bg – официалният сайт на Министерството на вътрешните работи на България.

На 26 юли Voksi се завърна в Глобалната мрежа и се свърза с TorrentFreak. Българският специалист обясни, че компанията Irdeto, която отскоро принадлежи на Denuvo е завела дело. Българската полиция веднага посети хакера.

Voksi каза, че този вторник е бил посетен от правоохранителните органи, включително и хора от ГДОП и местната полиция. Извършен е обиск, при който е иззет неговият работен компютър и сървър. Voksi не е задържанн а само поканен на следващия ден да се яви в полицията.

Engadget добавя, че българското звено за борба с киберпрестъпленията е реагирало много бързо и е показало силата на съвместната работа между правоохранителните органи и провайдърите. Вицепрезидентът по киберсигурност на Irdeto каза, че пиратството е сериозно престъпление, на което следва да се отговори както подобава. Според уеб изданието, това означава, че Voksi е арестуван.

Самият Voksi съобщи в Reddit, че повече не може да се занимава с това и че някой друг трябва да продължи неговото дело.

Voksi е известен с това, че счита тази защита за нещо като „раково образувание“ Той стана особено известен след хакването на Puyo Puyo Tetris. В тази игра Voksi бе поразен, че изпълните файлове са големи цели 128 MB, а кодът на самата игра е само 5-6 MB. Той непрекъснато обръща внимание, че раздутата Denuvo силно забавя геймърските компютри и е направо вредна. Досега Voksi правеше абсолютно всичко бързо, качествено и безплатно. От идеологични съображения. Понеже счита, че така трябва.

Според различните медии, Voksi търси юридическа помощ. Очакваме подробности.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

38 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари