Ръководителят на Audi Руперт Щадлер бе задържан за фалшифициране на данните за емисиите на дизеловите двигатели.

Това е продължението на мащабния скандал избухнал преди три години. Това е скандалът „Дизелгейт“, считан за една от най-големите афери в историята на автомобилната индустрия.

Euronews потвърди задържането на генералния директор. Пресслужбата на концерна Volkswagen, в който участва и Audi, също потвърди ареста на Руперт Щадлер. Данните бяха потвърдени и от местното издание Neue Osnabruecker Zeitung.

Централният офис генералния директор в Мюнхен, бе обискиран. Срещу Щадлер бяха повдигнати обвинения за злоупотреба и мошеничество с документи и подаване на недобросъвестна реклама.

В рамките разследването на дизеловата афера, на 18 юни, понеделник, бе задържан професор Руперт Щадлер. Съдията взе решение за задържане на заподозряния под стража“ – се казва в официалното изявление на прокуратурата в Мюнхен.

Задържането на шефа на Audi е продължение на аферата Дизелгейт. През 2015 година експертите на университета на Западана Вирджиния (WVU) разкриха нещо твърде кално. Оказа се, че дизеловите автомобили на концерна използват специализиран софтуер, разпознаващ, кога автомобилът е в режим на тестване. Ако автомобилът е на стенда или се тества по приетата програма, софтуерът автоматично намалява вредните емисии. В реални условия вредните емисии са десетки пъти по-високи. Немският концерн е произвел над 11 милиона подобни автомобила.

Последиците от Дизелгейт са неприятни. Процедурата за проверка на автомобилите в Европа стана изключително строга. Стандартният тестов цикъл New European Driving Cycle (NEDC) в момента бързо се заменя с Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure (WLTR).

Новите тестове предвиждат автомобилът да се ускорява и движи със скорост 130 км/ч. За да няма предварително калибриране на автомобилите от техните производители, WLTP се дублира с RDE (Real Driving Emissions) – проверка на автомобила на реално трасе с портативен газоанализатор. Новите изисквания принудиха Porsche A.G. да спре продажбите на някои свои спортни автомобили в Европа.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
bmwDont mess with me Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Dont mess with me
Dont mess with me

Айде вагаджийки под ножа хахаха

bmw
bmw

https://www.youtube.com/watch?v=7t4paclIwuU&
За който му е интересно.