Keyboard locked in a chain.

Федералната служба за безопасност (Фдералная служба безопасности, ФСБ) на Русия съобщи за проведени арести в няколко руски града, свързани с киберпрестъпната банда REvil.

В прес-съобщение на сайта на ведомството се заявява, че са били проведени арести в Москва, Санкт-Петербург, Московка, Ленинградска и Липецка област – общо 25 адреса, при което са арестувани 14 човека, свързани с рансъмуер групата. Иззети са 426 милиона рубли в брой и криптовалута, $600 000 и €500 000, компютърна техника, поет е контрола над криптопортфейлите, използвани за откуп, 20 луксозни автомобила. Съобщава се, че е установен пълния състав на престъпната група, а арестите са извършени по молба на САЩ.

„В резултат от съвместните действия на ФСБ и МВР на Русия, организираната престъпна група прекрати съществуването си. Използваната за престъпните цел информационна инфраструктура е неутрализирана. Информирани са и компетентните органи на САЩ за проведената операция“, завършва съобщението си ФСБ.

Изглежда, че това действие слага окончателно край на REvil, най-известната киберпрестъпна организация, разпространяваща рансъмуер. Появили се на сцената пред три години, REvil е организация, разполагаща със сериозна техническа експертиза и ресурси. Началото на края за REvil настъпи през миналата година, когато беше атакувана американската софтуерна компания Kaseya. Предоставяща софтуер за администриране и сервизно обслужване на компютърни системи, заедно с Kaseya, жертви на REvil станаха стотици други организации, използващи основната им програма. Това изглежда преля чашата на търпението за Вашингтон, като по-рано същата година лично президентът на САЩ, Джоузеф Байдън разговаря с руския си колега Владимир Путин относно хакерските атаки, които идват от рускоговорящи групи. Първоначално инфраструктурата на REvil беше ударена от службите на САЩ, което доведе до временното им изчезване от интернет пространството, а сега те са разбити окончателно. В съобщението на ФСБ не се уточнява дали са били иззети и ключовете, с които може да бъдат декриптирани заключените от REvil данни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари