Руският програмист Пьотр Левашов бе арестуван в Испания. Арестът е извършен въз основа на международна заповед за арест, предвидена в законодателството на САЩ. Според руския телевизионен канал RT, Левашов е заподозрян в участие в хакерски атаки, повлияли на изборите в САЩ.

Испанската полиция е действала по искане на ФБР. Пьотр Левашов се счита за един от най-опитните създатели на ботнети в света, известен с псевдонима си Peter Severa. За задържането на програмиста е получена международна заповед за арест, издадена от САЩ и сега испанските власти подготвят неговото екстрадиране.

За задържането на Левашов съобщи неговата съпруга Мария, а информацията малко по-късно бе потвърдена и от руското посолство.

Според организацията Spamhaus, човекът с име Пьотр Левашов, известен и като Peter Severa е напълно възможно да е един от най-големите и опитни създатели на ботнети в света, който заема седмото място в рейтинга на най-опасните спамери в световен мащаб. Известният специалист по компютърна безопасност Брайън Кребс разкри връзката на Peter Severa с ботнентите Waledac и Kelihos; той се счита и за модератор на сайта Spamdot.

Това е вторият руски програмист, арестуван по подозрение провеждане на хакерски атаки, повлияли на изборите в САЩ – на 13-ти януари в летището на Барселона бе задържан Станислав Лесов по дело за разпространяване на вредоносен софтуер.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари