Арестуваха руснак, заподозрян, че управлявал ботмрежа от 6 млн. компютъра

0
35

Руските киберполицаи, арестуваха младеж, който според тях е ръководил ботнет мрежа от шест милиона компютри. Според тях, 22-годишният човек е създал и управлявал една от най-големите ботнет мрежи в света, за да краде финансова информация.

Младият човек, чието име не се съобщава от представители на Управление „К“ (подразделение на руското вътрешно министерство занимаващо се с престъпления в сферата на информационните технологии, радио-електронните средства и специалните технически средства) , но се споменават псевдонимите с които е известен – „Гермес“ и „Араши“е успял да открадне 150 млн. рубли (или близо три милиона долара).

Той е разпространявал така наречените банкови троянски коне (banking Trojans) – зловреден софтуер, създаден за целите на прихващане на информация за кредитни карти и подробности за онлайн банкиране. Предполага се, че основното му оръжие е бил троянец известен като Carberp.

Самият хакер е използвал парите да си купи луксозно жилище в един от известните курорти на Русия, купил си няколко луксозни коли, а останалите пари вложил в легален бизнес.

Сега, хакерът го грози дълъг престой в затвора. Към него са предявени обвинения в мошенчество, неправомерен достъп до компютърна информация и създаване, използване и разпространение на вредоносни програми.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари