Арестуваха саудитски журналист заради съобщения в Twitter за пророка Мохамед

0
44

23-годишен журналист от Саудитска Арабия беше арестуван заради негови публикации в микроблогинг платформата Twitter. Те са били свързани с пророка Мохамед, информира Mashable.

Арестът на Хамза Кашгари е извършен в края на миналата седмица от властите в Малайзия. Някои от по-консервативно настроените мюсюлмани призоваха журналистът да бъде екзекутиран. Противоречивите съобщения, които са станали причина за задържането, не са подигравателни, но поставят под въпрос някои черти от образа на пророка Мохамед. 23-годишният саудитец си е позволил да се обърне към религиозната фигура като към равен, а това е недопустимо при някои от теченията в мюсюлманството.

Кашгари е обвинен в богохулство и за провинението си може да получи смъртна присъда. Той се е извинил публично на няколко пъти преди ареста, но това не е омилостивило неговите противници. Арестът е извършен на малайзийското международно летище в Куала Лумпур. Журналистът е правил опити да избяга в Нова Зеландия, където се е надявал да получи политическо убежище. Задържането му обаче е станало по молба на саудитските власти.

В Саудитска Арабия действат законите на шериата, които са базирани на мюсюлманската религия. Те предвиждат строги наказания за богохулство.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари