Украинските власти обявиха, че са арестували служещи в Южно-украинската атомна централа по обвинение за разкриване на държавна тайна. Задържаните се опитвали да копаят криптовалута с компютърните системи в едно от помещенията на централата, при което са предоставяли открит достъп до мрежата на централата, която е изолирана от Интернет. Информацията, която е била изложена, засяга данни за системите за сигурност на обекта, което се счита за държавна тайна. InternetUA пише, че отговорните за действията лица е възможно да са зачислените към централата служители на Националната гвардия на Украйна, които се предполага, че защитават обекта. Те успели да създадат собствена LAN мрежа и така да изложат на сериозен риск атомната централа.

В хода на разследването са били иззети шест видеокарти Radeon RX 470 и друг вид хардуер, който бил използван за добив на криптовалута. Допълнително количество хардуерни компоненти били открити в помещенията на гвардейците.

Украинската медия съобщава, че това не е единствен инцидент, при който критична информация за обект с толкова висока степен на секретност биват застрашени. В предишни случаи от последните години, специалисти са алармирали нееднократно за изложени на публичен достъп чувствителни данни, свързани с работата и технически подробности за местни ядрени централи.

Новината идва на фона на изнесено наскоро изследване от страна на Kaspersky, в което се съобщава, че над половината от инцидентите (52%), свързани с киберсигурността в индустриални среди са в резултат на човешка грешка.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари