Арестуваха шефа на АренаБг

39
0

Собственикът на торент-тракера Аренабг бе задържан вчера при съвместна операция на антимафиотите от ГДБОП и Столична следствена служба.

Това заяви след днешния брифинг заместник-директорът на Столичната следствена служба Светльо Василев.

Той уточни, че на 47-годишния Е.Г. е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 72 часа.
Срещу него са повдигнати две обвинения по чл. 172 от НК, свързани с престъпления против интелектуалната собственост.

Същевременно има повдигнато трето обвинение по чл. 159 ал. 2 от НК, свързан с обстоятелството, че торент-тракерът АренаБг е спомогнал на различни лица да разпространяват информация, съдържаща детска порнография.

По време на операцията спецполицаите са проверили и иззели 16 компютърни системи от 14 офиса и помещения на големи потребители в столицата.
Намерени са били и множество хард дискове и информационни носители.

На брифинга в ГДБОП бе подчертано, че за да запазят незаконната си дейност торент-сайтовете са направили опити да се преместят под чужда юрисдикция, което на практика не ги освобождава от отговорност.

Това е наложило българските правоохранителни и правоприлагащи органи да предприемат всички предвидени в закона мерки, както и да потърсят помощта на колегите си от различни европейски страни и САЩ.

Представителите на прокуратурата, следствието и ГДБОП информираха, че през последните две седмици ГДБОП-НСП, съвместно със Столична следствена служба, под надзора на ВКП са предприели непопулярни за страната ни, но често прилагани в световен мащаб действия, така че да се прекрати възможността българските интернет-потребители да бъдат въвличани в кражба на скъпоструващия интелектуален труд и ограбването на чуждо творчество.

Образувани са три следствени дела срещу администратори на торент-тракери и потребители с най-голям обем разпространено съдържание.

Оказва се, уточниха разследващите, че са правени между 200 и 300 хиляди посещения дневно, като между 95 и 99 на сто от тях са осъществявани от български потребители, които обменяли помежду си само пиратско съдържание.
Законът за авторското право и новите промени в чл. 172 а от НК обявяват за нарушение и криминализират обмяната на файлове с нелегално съдържание на интелектуални продукти.

Припомняме, АренаБг остана единственият действащ торент тракер, клед като колегите им от Дата преустановиха дейност, а Замунда на практика не функционира.

Източник: news.bg

ДОБАВИ КОМЕНТАР

39 коментара за "Арестуваха шефа на АренаБг"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   нови | стари | оценка