Руските власти са арестували главния изпълнителен директор и създател на компанията за киберсигурност Group-IB Иля Сачков по обвинение в държавна измяна. Ако съдът потвърди вината му, Сачков може да получи присъда от 20 години. От руското МВР не предоставят подробности за причината за арестуването му, като единствено съобщават, че той е предоставил на чужди тайни служби данни, които представляват държавна тайна и засягат киберсигурността на Руската федерация.

За обвиненията към ексцентричния милионер и експерт по информационна сигурност има различни неофициални версии. Meduza предполага, че арестът му може да е следствие от разкриване на американските власти на ведомствени хакери на Кремъл. Самата Group-IB е една от най-уважаваните руски компании в сектора за защита. Те отговарят за киберсигурността по време на олимпиадата в Сочи, доставят услугите си на големи местни компании от ранга на „Мегафон“, „Сбербанк“, „Алфа-банк“, „Ростех“ и др. Освен това, Group-IB сътрудничи в много разследвания на американските, руските и европейските служби.

Източници на „Коммерсант“ говорят за две основни версии: че Сачков е предал на Федералната бюро по разследвания на САЩ информация, свързана с арестувания през 2014 основател на Chronoplay Павел Врубльов. Той е задържан след като нарежда провеждането на DDoS атака към конкурентна компания. Предполага се, че Врубльов е тясно свързан с руските специални служби за сигурност. Другата версия е, че Сачков е предоставил на американците информация, свързана с предполагаемия взлом в сървърите на Демократическата партия преди пет години. Основна версия за руските медии обаче се явява тази за връзка с арестувания и впоследствие признат за виновен в държавна измяна бивш полковник от Федералната служба за безопасност на Русия Сергей Михайлов. Той беше арестуван от руските специални служби през 2016, заедно с действащ офицер от службите и един от мениджърите в „Лаборатория Касперски“ по обвинение в държавна измама. Михайлов излежава 22-годишната присъда в затвора за това. И тук са свързани споменатите ключови моменти от другите репортажи: Врубльов и Демократическата партия. Сачков е сътрудник по делото на руската държава срещу Михайлов, като Group-IB изготвя експертизата по обвинението. Според адвоката на Михайлов, Сачков е лъжесвидетелствал пред съда, което е и помогнало за успеха на обвинението. Намесва се също така и името на бившия главен редактор на руското списание „Хакер“ Никита Кислицин. През 2014, когато работи в Group-IB, Кислицин е обвинен от САЩ за кражбата на данните на потребителите на форума Formspring. По сведение на The Bell, той успява да смекчи последвалата присъда, след като предоставя информация за няколко руски хакери, както и за съмишленик на Михайлов, който по това време е действащ служител на руските служби за сигурност.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари