Армията на САЩ изоставя Lenovo

0
38


Американските военни търсят усилено доставчик на сървърни решения за своите ракетни крузъри и разрушители, заради скорошното придобиване на бизнеса на IBM с x86 сървъри от страна на Lenovo.

Китайската компания придоби миналата есен правата над решенията на IBM System x, серията от блейд сървъри и суичове BladeCenter и Flex System, както и сървърите и придружаващия софтуер NeXtScale и iDataPlex. Сделката се оценява на $2.1 млрд. и направи от Lenovo третият по големина доставчик на x86 сървъри в света. Това обаче, както става ясно от публикация в USNI, не се е харесало на Вашингтон. „Министерството на отбраната изразява притеснения за сигурността, свързани с продажбата на IBM Blade Center и постави федерални ограничения над използването на сървърните решения от серията Lenovo Blade Center„, е заявил миналата седмица пред изданието говорителят на министерството Дейл Енг. Решението на военните ще засегне бойната система Aegis – интегрирана бойна система, разработена от Lockheed Martin, която обслужва военни крузъри и разрушители, пренасящи на борда си балистични ракети. Отговорните лица от програмата The Integrated Warfare Systems на Aegis работят активно с Комитета за чужди инвестиции към Министерството на отбраната на САЩ, за да намерят алтернативен доставчик за IBM x86 BladeCenter HT, които са предвидени като ъпгрейд на системите на Aegis, съобщава изданието.  

Медията припомня също така, че Lenovo не за пръв път попадат в полезрението на военните. Преди две години Australian Financial Review (AFR) разкри, че австралийските агенти от програмата „Five Senses“ са прекратили използването на персонални компютри Lenovo, след като са открили вградена уязвимост в тях.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари