fbpx
12.9 C
София

Армията на САЩ разработва технология, която да „чете мислите“ на войниците

Най-четени

Американската армия инвестира средства в неврологични изследвания в опит да декодира значението на различните мозъчни сигнали.

Крайната цел, която вероятно все още е далеч в бъдещето, е да се изгради система, която да позволи на войниците да комуникират директно с мисълта си, според C4ISRNET. Това е смела инициатива, която подчертава странните начини, по които медицинските технологии могат да променят природата на войната – и на самите войниците.

Службата за армейски изследвания на САЩ (ARO) се ангажира да вложи 6,25 милиона щатски долара за проекта през следващите пет години, съобщават от C4ISRNET. Това е очевидна промяна, а реалността е, че военните все още са далеч от това да разполагат с войски, съставени от киборзи, които да имат телепатични способности.

Засега невролозите, които работят за ARO казват, че са се научили да декодират и анализират невронните сигнали, които контролират базовата неврологична активност на войниците. Това съвсем не е четене на мисли, но е важна първа стъпка към действителното разбиране на значението на различните мозъчни сигнали.

„Тук не само измерваме сигнали, но ги интерпретираме“, казва мениджърът на програмата на ARO Хамид Крим пред C4ISRNET.

Придвижване напред

Следващата стъпка, обяснява Крим, е да се декодират други категории мозъчни сигнали, така че компютърните системи в крайна сметка да могат да интерпретират мислите на войниците.

„Можете да разчетете всичко, което искане – но далеч все още не разполагаме с технологии, с които да го разбираме“, казва Крим за C4ISRNET. „Следващата стъпка след това е да можем да го разберем. В крайна сметка това е и главната начална цел – да разполагаме с компютърни системи, които да работят в режим на пълна дуплексна комуникация с мозъка“, допълва той.

На този етап все още нямаме повод за опасения, че армията на САЩ ще разполага със съвършено работеща технология за четене на мисли, благодарение на която да успее да „прониква в съзнанието“ на войниците и обикновените хора. Докъде ще стигне с проекта си обаче, предстои да разберем.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини