fbpx
0.5 C
София

Артисти, на които им е дотегнало от AI изображения, използват Мики Маус, за да водят съдебни дела за авторски права

Най-четени

„Майсторството, времето, усилията и идеите на хората се отнемат без тяхното съгласие…“

Художниците се отказват от изображения, генерирани от изкуствен интелект (AI, Artificial Inteligence), като използват технологията за създаване на съдържание, съдържащо защитени с авторски права герои на Disney.

От въвеждането на AI системи, включително DALL·E 2 , Lensa AI и Midjourney, художниците твърдят, че такива инструменти крадат работата им. Тези генератори се подхранват с безкраен запас от техни произведения като вход. На много такива инструменти например може да се каже да създават изображения в стила на конкретен художник.

Настоящият правен консенсус, за голямо огорчение на много художници, заключава, че изкуството, генерирано от AI, е обществено достояние и следователно не е защитено с авторски права. В условията на услугата за системи като DALL·E 2, създадени от изследователската лаборатория OpenAI, на потребителите се казва, че нито едно изображение не е защитено с авторски права, въпреки че е собственост на OpenAI.

В отговор на опасенията относно бъдещето на техния занаят, художниците започнаха да използват системи с изкуствен интелект, за да генерират изображения на герои, включително Мики Маус на Дисни. Като се има предвид историята на Disney за яростна защита на съдържанието му, художниците се надяват компанията да предприеме действия и по този начин да докаже, че изкуството на AI не е толкова оригинално, колкото се твърди.

През уикенда Ерик Бурджис, главният художник в популярната видео игра Dead by Daylight, призова своите последователи да създават и продават стоки, използвайки вдъхновените от Disney изображения, които той създаде с помощта на Midjourney.

„Някой да открадне тези невероятни дизайни, за да ги продаде на чаши и тениски, наистина не ме интересува, това е AI изкуство, което е генерирано. От законова гледна точка не трябва Disney да има претенции, тъй като, според AI, моделите на тези изображения надхвърлят авторското право и са обществено достояние.“

пише Бурджис.

Туитът му бързо натрупа повече от 37 000 харесвания и близо 6 000 споделяния.

В многобройни последващи туитове той генерира изображения на други популярни герои от филми, видео игри и комикси, включително Дарт Вейдър, Спайдърмен, Батман, Супер Марио и Пикачу.

Още тениски, с любезното съдействие на AI. Сигурен съм, че Nintendo, Marvel и DC няма да имат нищо против, AI не е откраднал нищо, за да създаде тези изображения, те са напълно 100% оригинални.“

добави той.

Много потребители изглежда се съгласиха с донякъде саркастичното тълкуване на Бурджис, споделяйки тениски, които са създали онлайн, които включват изображения на AI.

„Между другото Midjourney е с платен абонамент, така че технически единственият, който печели от това изображение, са те. Нямам намерение да печеля или да претендирам за някое от тези изображения. Те принадлежат на AI, MJ и обществеността, моят принос е обиковено търсене в Google.“

каза той.

Само два дни след споделянето на изображенията обаче Бурджис заяви в Twitter, че внезапно е загубил достъпа си до Midjourney.

„Актуализация – сумата ми беше възстановена и загубих достъп до Midjourney. Те вече не печелят от тези изображения и предполагам, че не са искали да се генерират герои, защитени с авторски права. Надявам се, че този туит ще създаде дискусия около AI и откъде идват данните.“

каза той.

„Очевидният проблем, на който се противопоставям в темата си, е кражбата на човешко изкуство. Майсторството, времето, усилията и идеите на хората се вземат без тяхното съгласие и се използват за създаване на продукт, който може да съчетае всичко заедно и да го имитира в различна степен.“

каза той

Като се има предвид колко нова е технологията, остава неясно какви насоки, ако има такива, ще бъдат създадени, за да се балансират правата на артистите срещу непрекъснато разширяващите се възможности на AI.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини