fbpx
5.8 C
София

Археолози извършиха разкопки на древноримски кът за бърза храна в Помпей и откриха доста интересни неща

Най-четени

Наскоро беше открит нов термополиум в Италия. Това е място, в което се сервират горещи напитки, древноримска улична храна и разбира се много вино. Той се намира на място, което тогава е попадало в рамките на североизточен Помпей, в дните преди Везувий да унищожи града през 79-та година.

Мястото е боядисано в ярки жълти нюанси, разполага с доста детайлни фрески. Тук римляните са се спирали, за да хапнат и пийнат топли и вече приготвени храни и напитки. И малкият магазин все още съхранява останките на собственика си и може би един от последните му клиенти.

Археолозите са открили костите на поне двама души. Трудно е да се разбере много кои са те и какво са правили, когато е дошъл момента на смъртта им. Мародери през 1600-те безразборно разхвърляли скелетите, оставяйки единия разпръснат из стаята, а части от другия са натъпкани в голям долиум (буркан за сервиране).

Разпръснатите кости принадлежат на някой на поне 50 години. Той може да е лежал, когато горещият пирокластичен поток е преминал през града след изригването. Открито е място, което е заделено за съхраняването на легло. Из останките са открити следи от пирони и дърво.

Древната бърза храна

Този термополиум се оказва изненадващо модерен. Или по-скоро можем да кажем, че служи за основа на много модерни заведения. Храната се е съхранявала в дълбоки съдове от теракота, наричани долиа. Те са поставяни в дупки в горната част на плота, подобно на модерните витрини. Било е възможно да се премахват в края на работния ден и да се оставят на подходящо място за съхранение.

Открити са още керамични съдове за готвене, колби и амфори за съхранение на вино и бронзова купа за пиене

Посещението на подобни места е било основна част от ежедневието на тогавашните местни. Днес да хапнеш навън е избор. Тогава е било необходимост за доста от хората в римските градове. Повечето жители на града живеят в жилищни сгради, наречени инсули, и въпреки че обикновено имат огнище за отопление и претопляне, те нямат пълноценни кухни.

Всички тези хора разбира се трябва да ядат. Това се случва в тук споменатите термополиуми за по-бързо хапване и таверни за по-кръчмарско изживяване. Преди вулканът Везувий да изригне и да разруши Помпей, по улиците там е имало поне 80 термополиуми за евтина, проста, но и разнообразна храна.

Хлябът и сиренето са основни продукти, заедно с леща, говеждо и пилешко месо. Супите и яхниите също са били често срещани. На повечето места са сервирали вино и бира.

Конкретно за това място, археолозите откриват съдове с останки от кости на патици, прасета, кози и риба

На някои от фреските със сигурност е изрисувано някакво меню. На две от тях се вижда петел с две патици, провиснали надолу с главата. Животните са се разфасовали на място, преди да се сготвят и сервират.

След края на разкопките започва лабораторната работа. Проби от хранителните останки и други материали са изпратени на няколко университета за подробен анализ.

Това е първият термополиум, който е в толкова добро състояние. Намирал се е на малък площад, заедно с цистерна, фонтан и водна кула.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини