fbpx
4.4 C
София

Археолози използват високи технологии, за да разкрият мистериите на древния египетски град Луксор

Най-четени

Учени откриха изгубения златен град Луксор, на приблизителна възраст 3400 години в Египет, който е построен по време на управлението на Аменхотеп III, но по-късно е изоставен от еретичния му син Ехнатон и съдържа зашеметяващо количество запазени останки. За да разкрият повече какво ни казват откритите останки от древното селище, археолозите работят в партньорство с учени от няколко различни области и специалисти по дигитализация на археологията и историческото наследство, за да могат да сравнят знаците, символите и посланията, които отделните антични предмети, както и всички отпечатъци и други белези от живота, културата и управлението по това време, които ни дават. Археолозите са оптимистични, че бързо ще могат да разкрият едни от най-големите въпроси и мистерии на античното селище, както и да разтълкуват посланията от откритията в него, възползвайки се от съвременните постижения на изкуствения интелект, сравняването на изображения и интелигентната обработка на бази данни, които съдържат историческа и археологична информация.

Преди три хиляди и четиристотин години един провокативен древноегипетски крал изоставя името си, религията си и резиденцията си в столицата на кралството в Луксор, днешен Луксор. Археолозите вече са разкрили какво се е случило след това: фараонът Ехнатон е построил краткотрайния град Ехетатен, където е управлявал заедно със съпругата си Нефертити и извършва религиозна трансформация на Египет – от политеистична страната се превръща в монотеистична, като единствения признат по времето на Ехнатон бог е Атон – богът на слънцето. След смъртта му, неговият малък син Тутанкамон става владетел на Египет и обръща гръб на религиозното и държавно наследство, което оставя баща му, като отново връща политеизма (или многобожието) на територията на страната. Тези сравнително резки и неочаквани религиозни промени не се приветстват особено благоприятно от местното общество на Египет, както става ясно от историческите свидетелства от това време, което може да има някаква връзка и с неразкритите тайни около изоставянето на Луксор, които археолозите искат да разкрият.

Но защо Ехнатон изоставя Луксор, която е била столица на древен Египет повече от 150 години? Отговорите може да се крият в откриването на индустриалния кралски метрополис в Луксор, който Ехнатон наследява от баща си Аменхотеп III. Находката, наречена „изгубеният златен град Луксор“, която беше осветена до най-дълбокото ниво на информация, която някога сме имали за нея, от учените наскоро, определено има потенциала да предизвика много ентусиазъм, спекулации е противоречия, колкото е предизвикал и продължава да предизвиква и фараонът отстъпник, който напуска Луксор.

Релеф, показващ Нефертити и египетския фараон с Ехнатон, напътствани от бог Атон, докато напускат стария „златен град“, докато пътуват към новата столица на Египет, Амарна, дава информация за изумително различен стил на египетското изкуство.

Тъй като първоначално градът е бил открит едва през септември миналата година, археолозите все още не могат да бъдат изрични и конкретни в археологическото и историческото значение, което настоящите находки имат. Стилът на изобразяване и съхраняването на изненадващите релефи обаче изненадват учените.

„Няма съмнение, че това е наистина феноменална находка“, казва Салима Икрам, археолог, която ръководи Американския университет в египтологичното звено в Кайро. „Това е много интересен запечатан образ на вълнуващите и противоречиви събития във времето, в което е създадена – наистина можем да я наречем египетската версия на Помпей“, допълва още тя.

Откритията за изчезналия град са от епохата на фараона от 18-та династия Аменхотеп III, който управлява между 1386 и 1353 г. пр. н.е. и е ръководил една ера на необикновено богатство, мощ и лукс в страната. В последните години от неговото управление се смята, че той е царувал за кратко заедно със сина си Ехнатон.

Но няколко години след смъртта на баща си, Ехнатон, който управлява от 1353 – 1336 г. пр. н.е. започва да къса връзката с всичко, за което се е застъпвал покойния владетел. По време на 17-годишното си царуване той издига египетската култура, изоставяйки целия традиционен египетски пантеон, освен един негов член, богът на слънцето Атон. Той дори променя името си от Аменхотеп IV на Ехнатон, което означава „отдаден на Атон“.

Еретичният фараон не спира дотук. Ехнатон премества кралската си резиденция от Луксор на север в изцяло нов град, наречен Ахетатен, чието съвременно име е Амарна, като по време на неговото управление се наблюдава една художествена революция, която за кратко превръща египетското изкуство от закостеняло, отдадено на религията и следващо стриктни правила и канони, до една степен по-освободено, анимирано и с повече акцент върху детайлите на човешките фигури. Но след смъртта на Ехнатон, повечето от следите от неговото управление и живот, биват заличени от сина му, Тутанкамон, досущ както той самият е направил. Единственото, което наследниците на Ехнатон запазват от неговата епоха е преоткриването на Амарна и възраждането на лидера на ренегатите – действия, които подхранва археологическите спекулации в продължение на стотици години.

Защо и как е станала противоречивата трансформация на фараона и какво е било ежедневието при великия Аменхотеп III? Новооткритият град Луксор може да даде улики. Мястото на разкопките се намира в район, който отдавна е известен със своите археологически богатства. На север от селището се намира могилен храм на Аменхотеп III от 14-ти век пр.н.е., а на юг се намира Medinet Habu, могилен храм, построен почти два века по-късно за Рамзес III.

Йероглифни надписи, открити върху глинени капачки на винени съдове на мястото, са помогнали за датирането на града по врeмето на Аменхотеп III (около 1386 до 1353 г. пр. Хр.). Археолозите са се надявали, че пространството между тях може да бъде мястото на погребалната структура, където поданиците на Тутанкамон са оставили храната и погребалните му предмети, с които бива изпратен към задгробния живот, както са вярвали египтяните, когато той умира, някъде около 1325 г. пр. н.е. Вместо това те откриват нещо много по-различно: зигзагообразни стени от тухли, споени с кал, високи до около 2,75 метра и купчина древни артефакти от епохата на Аменхотеп III.

Структурите са пълни с ежедневни предмети, много от които са свързани с художественото и индустриалното производство, което е подкрепило столицата на фараона. Открити са домове, в които може да са живели работници, пекарна и кухня, предмети, свързани с производството на метал и стъкло, сгради, които изглежда свързани с административна дейност, и дори гробище, изпълнено със скални гробници.

В друга от стаите на гробницата на Тутанкамон се откриват необичайни погребения на животни – на крава и бик. Учените все още нямат единодушно мнение какво значение и смисъл издават тези две ритуални погребения на животни, които изглежда са били принесени в жертва в гробницата на Тутанкамон, но по необичаен начин, който не е наблюдаван досега.

Въпреки че размерът на открития град тепърва ще бъде определен, датата на официалното негово построяване е ясна благодарение на йероглифите върху различните предмети. Съд, който някога е съдържал два галона варено месо, е бил изписан с 37-ма година от управлението на Аменхотеп III, което предполагаемо съвпада с времето, в което той е управлявал заедно със сина си Ехнатон. Всички ценности, съдове и други отличителни предмети и части, които археолозите до момента са открили по време на изследванията си в града, носят кралския печат на Аменхотеп III.

Сградите носят и името на Ехнатон, става ясно от думите на Бетси Брайън, професор по египетско изкуство и археология в университета Джон Хопкинс. Брайън, който не е участвал в разкопките. Той посещава разкопките още в деня, в който археолозите и откриват малък глинен таван, щампован с йероглифи, на които е изписано трудно преводимо религиозно послание, в чест на бог Атон, отчитащи образа му на единствен и абсолютен бог, който Ехнатон си изгражда за него.

След като Ехнатон идва на власт и променя курса, той напуска града на баща си и привидно изоставя всичко, което досега е имал зад гърба си като управленско наследство, като поръчва унищожаването на немалка част от останалите от времето на баща му белези и вещи, които документират неговото управление.

Тази археологическа загуба е печална за съвременната археология. „Откритието е изключително красиво“, казва Икрам. Тя си спомня, че се е разхождала по запазените улици на Луксор, заобиколени от високи стени, където според нея стражите са пазили от нашественици египтяните, които са имали честта да живеят приближено до фараона.

Археолозите са открили изобилие от декоративни и ритуални предмети, включително амулети, скиптри и други принадлежности. Изглежда, че градът е бил използван повторно от Тутанкамон, който се отървава от Ахетатен по време на своето управление, но въпреки това пак премества столицата на Египет в друг град – този път Мемфис. Интересното е, че навярно наследникът на трона, който се жени за вдовицата на Тутанкамон, изглежда също е използвал селището и фараонските сгради в него, тъй като различните следи от употребата им показват данни за различни епохи на употреба, които достигат чак до коптската византийска епоха от трети до седми век пр.н.е.

След това селището бива оставено в руини до сегашното му откриване от археолозите.

Но защо е било изоставено по време на краткото управление на Ехнатон? „Не знам, но очаквам, че скоро ще се доближим до отговора на този въпрос. Това, което ще получим, е все повече и повече информация за Аменхотеп III, Ехнатон и техните семейства. Рано е, но мисля, че ще видим все повече взаимовръзки между отделните събития и свързването на наследството, което са оставили отделните владетели. Въпреки че новооткритият град може и да не ни разкрие отговора за това решение на фараона бунтар, той определено ще помогне на учените да изградят по-ярка картина на живота, който е водил, и наследството, което оставя след себе си. Интересен изследователски въпрос също така за учените е, дали изоставянето на древния град има някаква връзка с приемането на преминаването към монотеизъм на древните жители на Египет, както и промените в техните културни и религиозни реалии, в това число и недоволството от резките промени, които някои специалисти историци описват, както и благоприятстването на последващото повторно приемане на политеизма.

Предстои да видим как учените ще имплементират някои от най-новите технологични разработки и технологични проекти в сферата на археологията и оптимизирането на изследванията на историческото наследство, възползвайки се от актуалните проекти, в които органи като ЮНЕСКО инвестират, в това число и проектите в сферата на подпомогнатите от изкуствен интелект изследвания.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Предишна новина
Следваща новина
Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини