Архивна карта на радиационното заразяване в случай на ядрен удар от страна на САЩ към бившия СССР

0
354

Архивът на националната безопасност на САЩ за първи път публикува разсекретения списък с приоритетни цели от 1956 година за ядрен удар срещу бившия СССР и неговите съюзници. Списъкът с целите за „систематично разрушение“ включва основните градове и стратегически обекти на Съветския Съюз, Източна Европа, Китай и Северна Корея – всичко около 110 цели.

 

Към днешен ден САЩ и Руската Федерация контролират 93% от световния арсенал с ядрени оръжия. Едва ли има големи промени в списъка с приоритетни цели. Но ядреният удар срещу руските градове ще има катастрофални последствия не само за Русия, а и за целия свят. Същото важи и при ядрен удар срещи САЩ.

Специалистите от организацията Future of Life Institute пресметнаха, какви биха били последиците от планирания през 1965 година ядрен удар, но в наши дни. Резултатите са представени в интерактивна карта. Взети са метеорологичните условия от 29-ти април, 30-ти април и 1-ви май тази година.

Ето как би изглеждала картата с радиоактивното заразяване, ако на 29-ти април 2016 година бе пусната 100 килотонна атомна бомба.

 

5 мегатоновите бомби биха довели до радиационно замърсяване на цялата европейска част на Русия и Източна Европа.

 

При бойни действия от подобен род е неизбежно възникването на ядрена зима с унищожението на критично голяма част от флората и фауната на планетата.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за