fbpx
2.8 C
София

Архив със звуци от миналото съхранява аудио от стари технологии

Най-четени

Ако пуснете звук от пишеща машина на едно съвременно дете, то едва ли ще има идея какво е това. Пуснете го на по-възрастен човек и това вероятно ще провокира усмивка на лицето от спомените, които ще изплуват в съзнанието му. Реакцията едва ли би била по-различна и при чуването на звуците характерни за касетофона, телефона с шайба или 8-милиметровата камера.

Стюард Фоукс е човекът зад проекта  Cities and Memory archive, който е посветен на запазването на звуците от миналото за идните поколения. Звуците от остарели устройства са част от постоянно разрастващата се колекция.

„Намираме се на етап от нашето развитие, в който времевата актуалност на един звук от момента на неговото възникване до приключването на практическото му съществуване е по-кратка от всякога,“ заявява Фоукс пред радио BBC. „Като си помислите за някакъв тон на звънене от преди 4 или 5 години, то сега той би ви се сторил архаичен.“

Според британецa всеки един звук от миналото носи определи емоции на слушащия. Той дава пример с ранните дни на Интернет през 1990-е години и странно скърцащия звук от модема за комутируем достъп, тоест на dial-up модема. Това скрибуцане безспорно ще провокира емоции и спомени, особено за тези, които помнят ядосаната физиономия на съседката, с която телефонът ви е бил дуплекс. Едва ли обаче много от вас знаят какво е дуплекс, но това е съвсем друга тема.

„Има определени звуци, които провокират спомени и са много лични, заради това смятам, че е важно да се събират звуци на едно и да могат да бъдат представяни, защото всеки, който слуша колекцията ще я разчита по свой собствен начин,“ добавя Фоукс.

„Дали става въпрос за звук от видео игра или от затвор на фотоапарат, който отеква в съзнанието на човек, то той може да го отведе към детски или друг скъп спомен“

Ако имате възможност отделете няколко минути на тази звукова колекция, в която освен технологични има и много други аудио сигнали от миналото. Сред звуците има и такива, който представят традиционни културни обичаи и особености от цял свят, като например от представление на гейши от Япония и характерна кхмерска музика от Камбоджа.

Сред аудио изживяванията има и звуци от природата, като звука от разцепващ се ледник, което ни отвежда към теми свързани с климатичните проблеми.

Според създателя на проекта, колекцията от звуци се е превърнала и във вдъхновение за музиканти, които благодарение на тази база са създали оригинални музикални композиции. Ако се интересувате от забравените вече технологични звуци може да посетите страницата, създадена специално за тях.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини