Асандж: Google и Facebook си сътрудничат с американското разузнаване

3
27

Намиращият се в посолството на Еквадор в Лондон Джулиан Асандж, ръководител на проекта Wikileaks, сподели в интервю за руския англоезичен канал Russia Today своите възгледи за света, както и за „американската рецепта за демокрация“. Според него, правителството на САЩ все по-активно следи дейността на потребителите в интернет, подпомагано от компаниите Facebook и Google. В интервюто Асандж заяви, че цели държави шпионират своите граждани и развиват бизнес с това в глобален мащаб, тъй като е „по-евтино да следиш всички наред, отколкото да наблюдаваш отделни хора“.

Според него, в момента не само в САЩ, но и в други страни, в частност във Франция, се появява цяло поколение компании, „готови да построят тоталитаризма до ключ“. Те разработват и доставят готови пакети от решения за прехващане и анализ на комуникациите. Като пример за такава компания Асандж посочи френската Amesys, която доставя на официален Париж шпионски платформи, използвани от правителството против собствените му граждани.

Главата на Wikilieaks не подмина и гигантите Google и Facebook, като заяви, че те са „основните информатори и доносници, работещи в полза на правителството на САЩ“. Според него, тези две компании притежават странични проекти, които работят в интерес на Вашингтон. „Привидно и Google, и Facebook са създадени за в услуга на гражданите, но те имат и странични проекти, предназначени за обслужване на американското разузнаване“, уверен е Асандж.

„И двете компании притежават бази данни, за които още преди 10 години всяко разузнаване по света можеше само да мечтае“, каза в хода на интервюто ръководителят на Wikileaks. Той отбелязва, че, формално погледнато, нито Google, нито Facebook нарушават законите на САЩ, като предоставят информация на правителството, тъй като действат в рамките на прословутия Патриотичен акт, който задължава американските компании да сътрудничат на федералното правителство в интерес на националната сигурност.

Пълното интервю с Асандж трае 13 минути и през това време той обвинява, макар и недоказано, много компании в сътрудничество с американското правителство.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари