Асанж: Sony се намира в центъра на геополитически спор

0
26


Преди дни ви съобщихме за публикуването от страна на Wikileaks на пълния архив с имейли и някои документи, откраднати при пробива към системите и мрежите на Sony Pictures през миналата година.

Припомняме, че през ноември миналата година неизвестна хакерска групировка, именуваща се Guardian of Peace (GOP) нанесе удар по системите и мрежите на американското студио Sony Entertainment. При атаката, наречена от мнозина „безпрецедентна“, бяха откраднати множество документи, записи от провеждана комуникация, лични данни на служители на студиото, продуценти, актьори и режисьори, с които то е работило. Освен това бяха нанесени и допълнителни щети, между които и кражбата на някои филма, които все още не бяха пуснати по кината. Хакерите качиха голяма част от данните в Интернет, откъдето те можеха да бъдат свалени свободно. Wikileaks се възползваха от това. Събраха архивите, които можеха да се намерят в Интернет и ги представиха като една огромна база данни на своя сайт.

The Sony Archives представлява база данни, съдържаща огромен масив от данни, включващ 173 132 имейла и 30 287 документа. Самия акт на Wikileaks не се приема еднозначно от потребителите на Мрежата и хората от американското студио. В защита на своето действие обаче, Джулиан Асанж, ексцентричният основател на платформата сподели, че въпросните данни принадлежат на общественото пространство.

„Архивът представя начина, по който работи една многонационална корпорация. Мястото му е в общественият домейн“, споделя той в наскоро провело се интервю с него. Той разкрива и нещо доста любопитно. По думите на Асанж, Sony Pictures е въвлечено в мащабен геополитически спор. Той подкрепя твърдението си, заявявайки, че в архивите се съдържа и запис на комуникации, водени между мениджъри на студиото и американски правителствени представители. Те изисквали от Sony да им помогне с пропаганда, като създаде филми, в които се представя „определена“ гледна точка и е насочена към районите, които Ислямска държава и Кремъл имат силни позиции. Става дума за комуникация между Ричард Стенгъл от Държавния департамент на САЩ и изпълнителния директор на студиото Майкъл Линтън, който моли за помощ за отразяване на теми, свързани с ИД в Близкия изток и с ролята на Русия и източно-европейските държави.

„И в двата случая, има милиони хора в тези райони, които получават изкривена визия за реалността. И това не е нещо, с което Държавният департамент може да се справи сам“, се чете в писмото. „Би било чудесно, ако може да съберем екип, който да ни помогне да се справим с тези две големи предизвикателства“, добавя Стенгъл

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари