Астрономите откриха нов тип екзопланети – водни светове

7
12348

Космическият телескоп Кеплер откри две планети с големина малко по-голяма от тази на Земята, но с много по-малка плътност. Единственото възможно обяснение за това е, че те съдържат огромно количество вода или друга течност. Астрономите класифицираха тези екзопланети като планети-океани, които имат каменни или ледени ядра, покрити с дълбоки морета и океани.

Това са планетите с имена Kepler-138c и Kepler-138d, които се въртят около червено джудже на разстояние приблизително 218 светлинни години от нас и се намират в съзвездието Лира. И двете екзопланети са с големина приблизително три пъти колкото Земята, но са само два пъти по-масивни, като причината за това невероятно съотношение е вода, при това в голямо количество, съобщава изданието New Atlas.

Направеното компютърно моделиране показа, че и двете планети имат над 50% вода. За Земята този показател е 0,02%. Вероятно повърхността на тези екзопланети е покрита с океани с дълбочина около 2000 километра, а тяхната атмосфера е наситена с водни пари.

Според астрономите, водните светове от подобен тип са често явление във Вселената, особено около червените джуджета. Това показват резултатите от компютърното моделиране. Предстои наблюдението на Kepler-138c и Kepler-138d с помощта на космическата обсерватория Джеймс Уеб, която е в състояние да открие признаци на живот на тези планети, ако той изобщо съществува.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари