Астрономи научиха подробности за размерите на астероида Апофис

0
25

Астероидът Апофис (99942), който се доближи на рекордно малко разстояние до Земята около 15:00 ч., на 9 януари, се оказа със 75% по-голям, в сравнение с предишните данни за неговия обем.

Новата оценка за размерите на небесното тяло бяха публикувани на сайта на Европейската космическа агенция ESA. Те са получени от космическата обсерватория Гершел.

Припомняме, че според предишната оценка за обема му, Апофис има диаметър от около 270 метра (плюс – минус 60 метра). Според новата информация обаче диаметърът на опасно близкият до нас астероид е 325 метра (плюс – минус 15 метра). Този 20 – процентов ръст на диаметъра означава над 70% ръст в обема и (при условие, че е хомогенен) на масата на обекта.

На 9 януари Апофис премина на 14.46 милиона километра от Земята, което е по-малко от една десета от разстоянието до Слънцето. Истинският проблем обаче предстои през 2029 г., когато астероидът ще се завърне и ще прелети само на 36 000 км. от повърхността на планетата ни.

Следващото приближаване ще се състои през 2036 г., но не е известно какво ще е разстоянието тогава, тъй като втората среща на астероида и Земята със сигурност ще му повлияе. За сега учените допускат, че Апофис и планетата ни ще се разминат без сблъсък, но въпреки това NASA вече организира един конкурс за идеи, които биха помогнали за отклоняване на опасното тяло.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари