Астрономи пуснаха ново изображение от ранния период на Вселената

0
16

Учени представиха невиждана досега картина, показваща как е изглеждала нашата Вселена през „бебешкия” си период. Изображението е създадено в резултат на компилация от данни, събирани в разстояние на цели девет години, съобщи Space.com.

Информацията е била получена от вече пенсионирания космически апарат Wilkinson Microwave Anisotropy Probe, наричан още WMAP. Сондата беше изстреляна през 2001 година по посока, противоположна на Слънцето. С помощта на инструментите си апаратът събираше данни за най-ранния период от развитието на Вселената. Събраната информация е с безпрецедентна до момента точност.

Получената карта показва как е изглеждал ранният космос и ни дава възможност да надникнем в тайни, които до момента не бяха достъпни за нас. С помощта на изображението могат да бъдат дадени отговори на фундаментални въпроси. Това става възможно, защото WMAP е бил оборудван със сензори, способни да засекат най-старата светлина, излъчена в нашата Вселена.

Картата, създадена от астрономи на университета „Джон Хопкинс”, отразява температурата на остатъчната радиация от Големия взрив, който е формирал космоса в сегашния му вид. Вселената е запечатана във формата, в която е съществувала, когато е била на само 375 хиляди години.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за