fbpx
6.4 C
София

Астрономи се обединяват срещу Starlink на SpaceX

Най-четени

През последните няколко месеца Starlink често е обект на критика. Амбициозният проект на Илън Мъск да изстреля 42 000 спътника в ниската орбита на Земята с цел да осигури безплатен, неограничен и достъпен за всички интернет достъп в световен мащаб, през месец ноември срещна остра атака от Международния космически съюз – учените още тогава бяха загрижени от последиците от такъв огромен брой спътници в орбита.

Това дойде, след като през месец октомври метеорният поток Алфа-Моноцеротиди бе засенчен и почти невидими от наземните астрономически обсерватории, тъй като огромния керван от спътници осветяваше ранните часове, в които метеорният поток можеше да бъде наблюдаван, в продължение на няколко дни.

Сега астрономи от цял свят се обединиха в своя апел за справяне с отрицателното въздействие на спътниковата мрежа Starlink на SpaceX, поради опасения за неизбежно светлинно замърсяване на космоса.

Инициативата идва от италианския астроном Стефано Галоци, който я оповести публично на 9 януари тази година. Към днешна дата апелът е подписан от 1158 негови колеги астрономи.

Третата серия от шестдесет спътника Starlink беше изстреляна успешно на 29 януари и по традиция изпращането в космоса беше излъчено на живо в YouTube канала на SpaceX. Изстрелването се състоя от военновъздушния космодрум Кейп Канаверал в щата Флорида, като изследването бе неколкократно отлагано през месеца поради влошени климатични условия.

Още от изстрелването на първата серия спътници от програмата Starlink на 24 май 2019 г., астрономите по света започнаха да изразяват своите опасения за причиняването на сериозно светлинно замърсяване, което от своя страна причинява големи проблеми на астрономическите наблюдатели като затрудняване на космическите наблюдения. Припомняме, че освен спътниковата мрежа Starlink на SpaceX, предстои изстрелването на още две такива мрежи с близък мащаб – Kuiper на Amazon и Athena на Facebook. Именно поради това, астрономите призовават за незабавно спиране на изстрелванията на спътниците и рязко затягане на контрола.

Вижте пълният текст на петицията:

Светлинното замърсяване е изключително вредно за астрономическите наблюдения на всички дължини на вълната. Неотдавнашен опит с използване на блокираща светлоотразяването боя върху тялото на един от спътниците (т.е. не върху слънчевите панели, които представляват 75% от отразяващата повърхност) показа, че дори ако тяхната яркост бъде намалена до нула (което е невъзможно, тъй като както споменахме слънчевите панели представляват 3/4 от площта на тялото, която отразява светлина и ще останат непокрити), деградацията на научните наблюдения ще остане висока по две причини:

1) Звездите и другите обекти във Вселената ще бъдат затъмнени, следователно изследванията ще бъдат силно зависими от климатичните условия и значително нарушени.

2) Отражателната способност на повърхността зависи от наблюдаваната дължина на вълна, така че това което бива затъмнено в едната част от спектъра (например видимия), всъщност остава ярко в други части на светлинния спектър (например инфрачервения или радио).

Трябва също така да се отбележи, че по време на операциите на частната компания SpaceX се очаква да бъдат изстрелвани от 2000 до 8000 спътника Starlink всяка година, което ще породи огромен спектър от проблеми, в това число и генериране на огромно количество космически отпадък и разпадането на части от телата на тези спътници в атмосферния слой.

Това, което не е широко признато, е че развитието на далекосъобщителните мрежи от последно поколение (както в космоса, така и на Земята) вече има дълбоко въздействие върху радиоастрономическите наблюдения (на всички подсектори), но при създаването на това огромно космическо замърсяване, се опасяваме, че ситуацията ще стане непоносима.

По-специално, спектралните прозорци на спътника, позициониран в ниската земна орбита, използвани за комуникация със земните станции в обхвата на Ku (12-18GHz), Ka (27-40 GHz) и V (40-75 GHz), ще се припокриват с номиналните радио астрономични ленти и така ще пречат на наземните радио телескопи и радио интерферометрите, като ще принудят радио детекторите да влизат в нелинеен режим в K диапазона (18.26.5 GHz) и в Q диапазона (33-50 GHz). Този факт ще компрометира цялата верига от астрономически инструменти, техника и прибори, което ще даде негативно отражение върху нашето разбиране за Вселената или дори ще направи астрофизичната област сляпа за множество научни открития и находки.

В средносрочен и дългосрочен план, спътниците ще намалят значително познаването на Вселената, ще създадат повече космически отломки и ще лишат човечеството от необезпокояван изглед към нощното небе. Изчислено е, че повечето от тези спътници ще бъдат видими с просто око и ще имат яркост между 3 и 7 единици по скалата, особено преди изгрев и по залез Слънце, като яркостта им почти ще достига тази на съзвездието Малка Урса. Следователно с 50 000 изстреляни спътника, откритото нощно небе ще бъде претъпкано с изкуствени предмети (във всеки квадратен градус от видимото от Земята нощно небе ще има поне по един спътник, пълзящ по протежението на цялата наблюдателна площ).

ПРЕДВИД ВСИЧКИ ТЕЗИ ПРИЧИНИ

Ние, астрономите, подкрепящи този апел, заявяваме, че НЯМА ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ за обсъждане, ТРЯБВА ДА СЕ ДЕЙСТВА!

  1. Да се поеме ангажимент да се осигури правна защита на наземните астрономически съоръжения във всички налични наблюдателни електромагнитни прозорци
  2. Да се задържат по-нататъшните изстрелвания на Starlink (и други проекти) и да се приеме мораториум върху всички технологии, които могат да повлияят негативно на астрономическите наблюдения на космоса от Земята, или да окажат въздействие върху научните, технологичните и икономическите инвестиции, в които всяка държава участва със своите астрофизични проекти.
  3. Да се направи ясна оценка на рисковете и прогнозите за въздействие върху астрономическите обсерватории (т.е. загубата на научна и икономическа стойност), като се дадат строги предписания на частните лица, компании или общности да не планират сателитни инвестиции, без те да са придружени от ясно разбиране на всички отрицателни ефекти върху изключителните астрономически съоръжения.
  4. Федералната комисия по съобщенията на САЩ (FCC) и всяка друга национална агенция да бъдат предпазливи при издаването на разрешителни за изстрелване на негеостационарни спътници с ниска орбита или като алтернатива издаваните разрешителни да бъдат ограничени само до територията на тяхната страна.
  5. Да бъде поискано съгласуване в световен мащаб, при което националните и международни астрономически агенции да могат да наложат правото си на вето върху всички тези проекти, които влияят отрицателно на изключителните астрономически съоръжения.
  6. Да се ограничат и регулират броя на телекомуникационните спътникови флоти до „строго необходимия минимум“ и да ги пускат в орбита само когато старите остарели технологични спътници са обезвредени, съгласно „Договора за космическото пространство от 1967 г.“ и „Насоките на Организацията на Обединените нации за дългосрочна устойчивост на космическите дейности от 2018 г.“, в член 2.2, буква В), в която се изисква използването на космическото пространство по начин, който не предизвиква вредно замърсяване или неблагоприятни промени в околната среда на Земята, рискове за здравето на хората, имуществени вреди и не представлява заплаха за общественото здраве и околната среда, свързани с изстрелването, работата в орбита и повторното навлизане в атмосферата на космическите обекти.

В заключение

Всички тези искания идват от искрената загриженост на учените, произтичаща от заплахите да бъдат нарушени възможности за дълбоко изследване на Космоса и загубата на огромни нематериални активи от неизмерима стойност за човечеството. В този контекст всички съпричастни на настоящото обжалване считат за АБСОЛЮТНО НЕОБХОДИМО да бъдат въведени всички възможни мерки за защита на открития космос, в това число и от юридическа страна. Би било желателно да се приемат условни и ограничаващи резолюции, които да бъдат ратифицирани с общи международни правила, които трябва да бъдат приети от всички космически агенции, за да се осигури неприкосновеността на астрономическите ленти за комуникация, използвани за връзка между астрономическите изследователски прибори и земните станции за комуникация, обработка на информацията и научни наблюдения. Всичко това се прави, за да можем да продължим да се възхищаваме и изучаваме нашата Вселена, колкото е възможно по-дълго.

С оригиналната публикация на учените може да се запознаете в специално създадения уебсайт.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Ако сат. са от Локхид ?
Ако сат. са от Локхид ?
1 година

Изтребителят F-35 Lightning II на Lockheed Martin има 873 нерешени недостатъци и редовно се откриват нови проблеми, което затруднява намаляването на броя на проблемите със самолета. Това се казва в годишния доклад на департамента по оперативни тестове и оценки към Пентагона, изпратен до Конгреса на САЩ на 30 януари.

„Въпреки че програмата работи за отстраняване на недостатъци, се появяват нови , което води до незначително намаляване на общия брой недостатъци“, се казва в доклада.

#musk_FAN
#musk_FAN
1 година

Да беeee… и да има неограничен достъп от ТислЪбук…

Да направи сфера на Дайсън https://en.wikipedia.org/wiki/Dyson_sphere , че да станем цивилизация от втори тип по скалата на Кардашев https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%B2 , че както сме се засилили с яки технологии ще прескочим първото ниво.

Жалкото е, че технологиите изпреварват съзнанието…

МъдиУотърс
МъдиУотърс
1 година

Дейб*, ся кат се нацепя няма да има нет…. Таман си викам, най-после, нет в облаците, ще си лафим с мъск, че тука мн. малко се публикува за него, но уви, петиция …

Нови ревюта

Подобни новини