fbpx
1.1 C
София

Астроном от Харвард: Възможно е извънземните да ни изпращат „писма в бутилка“

Най-четени

Ави Льоб, астрофизик и член на факултета по астрофизика в Харвард, призовава научната общност да търси не само загадъчни радиосигнали, излъчвани от необятните пространства на наблюдаваната Вселена, но и извънземни сонди, изпратени до нас като „писма в бутилка“.

В ново есе за Scientific American Льоб твърди, че търсенето на извънземен интелект или SETI трябва да бъде съсредоточено не само върху откриването радио и лазерни сигнали от космоса, но и да обхваща търсене на извънземни сонди, чрез което биха могли да бъдат намерени „технологично развити цивилизации, които се намират на огромни разстояния от нас“. Льоб дори е убеден, че е вероятно в нашата слънчева система да се носи такава сонда.

Известният астрофизик никога не е избягвал темата за извънземния живот, но с последното си есе демонстрира активна заинтересованост в областта. В едно скорошно проучване Льоб предложи теорията, че животът може да се крие „дълбоко под повърхността на скалисти обекти като Луната или Марс“. През февруари той каза през издание Futurism, че има шанс откритите от учените бързи радио сигнали да са с изкуствен произход.

Есето на Льоб е аргументирано с факта, че науката е открила, че поне половината от всички подобни на Слънцето звезди са домакини на екзопланети в тяхната обитаема зона (района около една звезда, в който е възможно да се поддържа течна вода и следователно да има форми на живот).

„Известното уравнение на Дрейк определя количествено (с голяма несигурност) вероятността да бъде получен радиосигнал от друга цивилизация в нашата галактика Млечен път“, пише той. „Но това не се отнася за физически сонди, които могат да носят някакво съобщение за нас, и дори да пристигнат пред нашия праг. Разграничаването на тези две вероятности е горе-долу толкова различно, колкото да сравняваме вероятността да получим хартиено писмо, на едно отдалечено място на Земята, и да проведем телефонен разговор на същото място.“

Есето е публикувано дни след като от The Guardian беше съобщено, че в рамките на проекта Breakthrough Listen, са открити мистериозни радио сигнали, излъчвани от околностите на Проксима Кентавър, най-близкият звезден съсед на Слънцето.

Освен чрез радио сигнали, извънземните раси и форми на живот може да се опитват да влязат в контакт с нас чрез физически сонди, изстреляни в Слънчевата система с висока скорост.

Льоб твърди, че Oumuamua, първият известен междузвезден обект, наблюдаван да преминава през Слънчевата система, може да е ускорен от натиска на слънчевата светлина. Именно затова той смята, че е възможно да има извънземни форми на живот, които да искат да установят контакт с нас, изпращайки ни „писма в бутилка“ чрез физически обекти в космоса.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини