Астрофизиците предлагат да търсим извънземни, които вече са ни открили

0
57

Астрофизиците от университета „Макс Планк“ предложиха нов начин за стесняване на областите за търсене на извънземен живот, осъществяван чрез анализ на различните сигнали от космоса. Те считат, че чуждите цивилизации ще приличат на нашата и предлагат да се приемат сигнали от тези области на Вселената, откъдето може да бъда открита нашата планета.

 

Най-разпространеният метод за търсене на екзопланети е транзитният. Ако планетната система е обърната към нас със своята еклиптика, то телескопът „Кеплер“ може да засече промените в яркостта на звездата и на базата на тези данни да се разберат размерите на планетата и дали има атмосфера.

По същия начин представителите на извънземни цивилизации навярно търсят живот на други планети. А това означава, че си струва да съсредоточим соите усилия върху тези участъци от космоса, откъдето би могла да бъде забелязана Земята.

Авторите на тази научна работа Рене Хелър (René Heller) и Ралф Пудриц (Ralph Pudritz) нарекоха тези зони за търсене „Земна транзитна зона“ (Earth transit zone, ETZ).

„Вероятността да открием обитаема планета е много по-висока в тези места, откъдето би могло да бъде забелязано транзитното движение на Земята около Слънцето“ – поясни Хелър.

Проектът SETI, работещ от началото на 60те години се опитва да открие извънземни цивилизации, анализирайки всички радиосигнали от космоса, а новият проект ще посочи участъците от небето с по-голяма вероятност за намиране на извънземна цивилизация.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за