Атаката към Demonoid е била поръчана от украинското правителство

0
48

Миналата седмица, хиляди потребители на Demonoid се уплашиха, че най-лошото се е случило, когато любимият им сайт изчезна от Интернет. Много предположиха, че сайтът е бил „смъкнат“ завинаги, но почувстваха облекчение, когато разбраха, че изчезването му е било просто ефект от масирана атака чрез DDoS.

Днес обаче се разбра, че това е може би началото на края, след като от Украйна дойде потвърждение за това, че DDoS-атаката е била просто началото – властите са прекратили съществуването на сайта.

ColoCall е най-големият дейта-център в Украйна и дом на сайта в последните години. В началото на миналата седмица, маркираща атаката към сайта, представители на властите са пристигнали в ColoCall, за да затворят Demonoid.

Анонимен източник, представител на ColoCall, съобщи пред пресата: „Разследващите копираха цялата информация от сървърите и ги запечатаха. Някои неща от оборудването не бях иззети, но те вече не работят и ни се наложи да прекратим споразумението си със сайта.“

Администратор от Demonoid заяви пред водеща медия миналата седмица, че имат подозрения, че сайтът може би е станал жертва на експлоатация на уязвимост или хакване, освен DDoS-атаката. Представители на ColoCall потвърдиха, че има голяма вероятност това да се e случило.

„Малко след като е започнала DDoS-атаката, се е появил и хакерът. Няколко дена по-късно са дошли и разследващите“, заяви представителят на ColoCall.

Но освен – факта, че сайтът е свален, който е най-големата атака към BitTorrent-платформа досега, предполага се, че тук има и намеса на чужда страна. Въпреки че Demonoid не нарушава украинското законодателство, имайки предвид фактът, че блокира местните IP-адреси, сайтът привлича отдавна погледа на местните власти. Според представител на властите, поискал анонимност, тук има намеса на американското правителство.

Източник от Вътрешното министерство на Украйна е съобщил пред „Коммерсант“, че атаката към Demonoid е съвпаднала с първото посещение на вице-премиера Хорошковски в САЩ. Цел на посещението е било нарушаването на авторските права.

Украйна е заявила пред САЩ, намерението си да промени отношението си по въпросите на спазването на авторските права и да вложи повече усилия в това, и няма съмнение, че американските власти ще са изключително доволни, когато Хорошковски представи „главата на Demonoid“ на тепсия.

Има една подробност обаче: докато сървърите на Demonoid са „в ареста“, то администраторите на сайта не са. Източници от ColoCall не искат да назоват имената на хората, които стоят зад сайта, но уточняват, че шефовете на Demonoid се намират в Мексико.

Така че, „дяволът“, може би все още не мъртъв.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари