Вирусният софтуер OnionDog се оказа, че е създаден за военните учения Ulchi Freedom Guardian Drills.

През месец март миналата година специалистите на китайската компания Qihoo 360 публикуваха доклад, в който бе описана севернокорейската хакерска групировка OnionDog, атакувала южнокорейските енергийни и транспортни организации. Но след изследване на кода, експертите на TrendMicro заявиха, че това е военна операция с името OnionDog, която е част от големите военни обучения по отразяване на кибератаки, провеждани всяка година от САЩ и Южна Корея от 2013 до 2016 години.

Експертите изучиха около 200 варианта на OnionDog и се убедиха, че малуерът е създаден и се използва във военните учения Ulchi Freedom Guardian Drills, които се провеждат всяка година от август до септември. Това изглежда вярно, понеже в една от версиите на OnionDog бе открит следния текст: „Киберучения Ulchi 2013. Моля информирайте вашия администратор, че сте заразени с вредоносен код“.

TrendMicro забеляза и други аномалии: седем от IP адресите на управляващите сървъри на OnionDog са свързани с центъра по кибербезопасност на Южна Корея, а и OnionDog се е безвредна програма, която не нанася никакви щети.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари