fbpx
0.5 C
София

Атлантическия океан има най-горещото си десетилетие от 3000 години насам

Най-четени

Последното десетилетие е било най-топлото за Атлантическия океан от почти три пълни хилядолетия.

Океанските температури се повишават и понижават по цикличен начин в продължение на десетилетия и дори векове. Но последните скокове в температурите на Атлантическия океан са далеч извън обхвата на очакваните повишения според естествения модел, съобщават от изданието Earther. Това е ужасен знак за състоянието на океаните, отчасти защото повишаването на температурите е свързано с по-тежки урагани.

Учени от Университета Масачузетс и Университета в Квебек са успели да проследят колебанията на температурата в Атлантическия океан от около 2900 години, като са изследвали данни от канадския район на Арктика, които варират заедно с температурата на океан, според изследване, публикувано в списание PNAS.

Данните покачват редовно покачване и спадане на атлантическите температури, но също така и показват, че през последните десетилетия се наблюдава безпрецедентно нарастване на скоростта, с която температурите на океана се покачват.

Проучването на екипа не се стреми да идентифицира причините за температурните промени, но като се има предвид, че неотдавнашните повишения са далеч над нормалните колебания, всички признаци сочат като главен виновник глобалните климатични промени.

Повишаването на температурите в Атлантическия океан може да означава още по-лоши сезонни бури и масово изчезване на някои видове – и за съжаление, според това проучване проблемът продължава да се влошава.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини