Аукционът Sotheby’s продава късче грунт от Луната за $1 милион

0
361

През месец ноември тази година в един от аукционите на Sotheby’s в Ню Йорк ще бъде изложен на търг лунен грунт, взет по време на лунната мисия „Луна-16“ от месец септември 1970 година.

Очакванията са, че късчето лунен грунт ще бъде продадено при цена $1 милион. Сега неговият притежател е анонимен колекционер, който го съхранява в стъклен съд с оптична леща отгоре и надпис „Частица от грунта от мисията Луна-16„. Лунният грунт е закупен през 1993 година от Нина Ивановна Корольова, вдовицата на Сергей Павлович Корольов -създателят на съветското стратегическо ракетно оръжие със среден и междуконтинентален обсег и основоположник на практическата космонавтика. Това е станало на аукциона Sotheby’s ори цена $442 хиляди.

Освен това, на търговете ще бъдат представени и предмети от личните колекции на космонавтите и астронавтите, карти и космически снимки от съветските и американските космически мисии.

Най-скъпият предмет, свързан с космическите програми, продаден на този аукцион, е космическата чанта на Нийл Армстронг. Тя е продадена през 2017 година за сума от $1,8 милиона. Счита се, че именно в нея Армстронг е събирал лунния грунт по време на мисията Аполо-11 и в нея все още има лунен прах.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари