А. Темелков: Каквито и системи и технологии да внедрим, е-управлението не може да работи без гражданите

7
483

В България има близо 4.6 милиона потребители на мобилен интернет и около 1.5 милиона потребители на стационарен интернет. Същевременно делът на активните потребители на услуги през интернет не надвишава 7 на сто а, над 80 на сто от пълнолетните българи все още предпочитат да получават услуги „на гише“. Всичко това показва, че каквито и системи да създадем и каквито и нови технологии да внедрим, ако не работим с гражданите и с администрациите, трудно бихме могли да постигнем сериозни постижения в областта на електронното управление. Това заяви председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) Атанас Темелков пред участниците в 19-ата годишна конференция по електронно управление под надслов „Е-управление – услуги за гражданите“.

Двудневният форум, организиран от ICT Media, с подкрепата на Столична община, Националното сдружение на общините в Република България и Държавната агенция „Електронно управление“, се провежда под патронажа на вицепремиера Томислав Дончев.

Атанас Темелков припомни, че през първата година от функционирането си ДАЕУ идентифицира всички пречки пред работещото електронно управление, включително в законодателната база. Основно предизвикателство са самите процеси на внедряване на информационни и комуникационни технологии и управлението на жизнения цикъл на внедряваните системи, посочи председателят на ДАЕУ. Затова в разработваната от Агенцията архитектура на е-управлението се предвиждат необходимите координационни механизми за адекватно планиране, надграждане и внедряване на информационни ресурси в администрацията.

Бъдещата архитектура на електронното управление предвижда и въвеждане на статута на главен информационен мениджър (CIO) в публичните администрации, които да имат лидерска функция в планирането, координирането и развитието на информационните ресурси, обяви още Атанас Темелков. Функциите на главен информационен мениджър няма да преустановят тези на сегашните ръководители на ИТ-структурите в отделните институции, а ще се отнасят към „политически и организационни правомощия за управление на самите бизнес процеси в администрациите, поясни Темелков. Очаква се частично или цялостно ключови моменти от архитектурната рамка на електронното управление да бъдат представени публично през април.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
3 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

Няма как и да очакваме друго от хора прекарали младостта си преди 2000г. Аз съм от тия 7% и от 8-9 години си пазарувам само по интернет, плащам си сметките само по интернет, ползвам електронно банкиране ежедневно.
Половината от 80% процента за които се говори в статията са възрастни хора, които се страхуват от компютъра защото не го разбират, а другата половина са келешите, чалгарите, алкохолиците, банкетаджиите и прочие отрепки на обществото, които използват интернет само за да влизат във фейсбук.

Евреин
Евреин

Българинът масово е прост русофил, хомофоб и неонацист, който се страхува от всико модерно и хубаво. Хора мазни и гнусни, ядат, пият и деусат шкембета пияни на чалга.

ХиХи
ХиХи

A ти какъв си трол. Прибирай се в еврейската пещера от която си излезнал и не се показвай повече.

Евреин
Евреин

Аз съм модерен, прогресивен и работещ човек, който не търпи психопати, неонацисти и назадничаво мислещи и мързеливи хора.

Коментар
Коментар

електронно какво ?
Държавата наръчва, наема и плаща за “разработка” на “софтуер”, който не се тества в реални условия преди да бъде пуснат но за сметка на това е изключително неинтуитивен. Силно впечатление прави и разнообразието от отхвърлени, като несигурни технологии, които се използват.
Дали зад всичките тези безумици седи едно лице а софта се поръва на евтини индийски “кодъри” можем само да гадаем – резултата в повечето случаи е плачевен (последно – недомислицата с е-митницата) и вместо да се намали административната тежест – става точно обратното.

bluewater
bluewater

Поредната порция общи приказки целяща да прикрие некадърността. Няма как да създадеш търсене на продукт преди да си създал продукта!!! Няма как да създадеш качествен продукт като го дадеш на роднини да го правят! Обидно е да имаме толкова добри специалисти които могат да направят страхотни продукти и заради някакви цървули това да не се случва. Хората доста бързо биха свикнали да ползват едни качествени продукти.

Към момента държавата не предлага качествени продукти.

PS: Ползвам електронни плащания и покупки винаги когато е възможно и влизам в категорията за младостта преди 2000 така че това не е критерии.

ronsim
ronsim

Не искам да обиждам господин Темелков но от складажия в армията става Председател на ДАЕУ.В биографията на господин Темелков не присъства дори Курс по информатика!
Не е възможно човек Без познания по Информациони технологии да ръководи екип по информатика.Как ще открие и посочи грешките на работата?
Сигурно е, че за приемане на работа в неговия екип ще изисква висше образование по информатика и програмиране (или 2 братовчед на чичо му).
Най-отчайващо е че Не Използват натрупания опит от други държави като например Литва.