А1 постави първата 5G базова станция в България

21
3321
Компанията получи временни честоти за 5G и започва тестове на реални приложения

А1 представи първата работеща 5G мрежа в България, след като получи честоти за тестови период от шест месеца. Компанията демонстрира възможностите на новата мрежа по време на специално събитие, на което 16 HD канала от телевизионното портфолио на телекома бяха излъчени едновременно на голям екран. Събитието имаше за цел да покаже едно от най-големите предимства на 5G мрежата на потребителско ниво – супербърз мобилен широколентов достъп, чрез който се постига значително по-висока скорост през мобилна мрежа, която може да се използва и за осигуряване на фиксирани услуги като телевизия и интернет.

Телекомът показа супербърз мобилен широколентов достъп в реална мрежа на 5G година след като през февруари 2018 г. демонстрира основните предимства на новата мрежа от пето поколение – по-висока скорост (2,2 гигабита за секунда) и ултраниска латентност (1 милисекунда), което позволява предаването на голям обем от информация в реално време. Демонстрацията включваше високоскоростен тест на 5G, VR демонстрация и балансиращи индустриални роботи.

Първата 5G базова станция в България заработи, след като А1 получи тестови честоти от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за период от шест месеца за честотна лента от 3440 до 3540 MHz

През този период компанията ще има възможност да осъществява тестове на основните приложения върху 5G мрежата. А1 създаде нова страница на сайтa си, която е посветена на новото поколение мрежи. Тя съдържа полезна информация за развитието, приложенията и ползите от 5G: https://www.a1.bg/5g.

„А1 се ангажира да прави технологиите достъпни за хората и се радвам, че спазваме това свое обещание, като изграждаме 5G бъдеще с необятни възможности. Бяхме първите, които демонстрирахме възможностите на 5G в началото на 2018 г., а днес показахме и първото приложение върху реална 5G мрежа. Мрежите от пето поколение ще бъдат ключът към технологиите на бъдещето – супербърз широколентов мобилен достъп, ултра надеждна комуникация с малко закъснение и масирана комуникация между машини.

Вярвам, че с вложените усилия и инвестиции ще продължим успешно да тестваме различните приложения на 5G мрежата и да започнем да предлагаме решения за нашите клиенти през 2020 година. За да се случи това, трябва да бъдат разрешени ключовите въпроси за индустрията: наличието на подходящи условия за придобиване на честотен ресурс, съобразени с развитието на пазара у нас и улеснен разрешителен режим за изграждане на мрежата“, сподели Красимир Петров, директор „Конвергентна мрежа и услуги” в А1 България, по време на събитието.

„Комисията за регулиране на съобщенията приветства всички усилия, които са насочени към това потребителите у нас да получават достъп до най-новите технологии. През март приехме регулаторна политика, която създава облекчени условия за използване на радиочестотния спектър, улеснява въвеждането на нови цифрови технологии и услуги, и насърчава инвестициите и конкуренцията. Радвам се, че А1 има готовност да изгради своята 5G мрежа, която безспорно ще промени живота ни към по-добро и ще направи бизнеса по-ефективен, като открие много нови възможности пред него”, каза председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров.

Възможностите на 5G за супербърз широколентов достъп ще доведат до напълно ново изживяване благодарение на VR (виртуална реалност), AR (добавена реалност) и MR (миксирана реалност) в гледането на cпopтни cъбития, ĸoнцepти, ĸyлтypни мepoпpиятия, гейминг и туризъм.

Ултра надеждната комуникация с малко закъснение ще промени изцяло медицината с възможността за дистанционна диагностика и интервенции, транспорта с безопасното движение на автономните автомобили, както и управлението на големи промишлени съоръжения с помощта на индустриални роботи. Масираната комуникация между машини, най-много приложима в „Интернет на нещата”, ще осигури необходимата инфраструктура за пренос на огромно количество данни между милиарди устройства. Това ще бъде решаващо за налагането на един „по-умен” и по-свързан свят. Всичко това чувствително ще подобри качеството на живот на хората и ще оптимизира бизнес процесите.

За внедряването на 5G А1 България работи съвместно с А1 Group, към която принадлежи. През март А1 Австрия получи лиценз за честоти за изграждане на 5G мрежа. Австрия е една от първите страни в Европа, които проведоха търг за честоти за въвеждането на 5G, като А1 Group e сред пионерите във внедряването на новата технология.

21
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
12 Коментари
9 Отговори на коментарите
14 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
анонимен
анонимен

Всичко само изглежда чудесно, НО какви са рисковете за здравето на хората? Вече има данни по целия свят за това, че последствията от предвиденото повсеместно облъчване с тези високочестотни вълни може да има нанесе сериозни вреди за всички живи същества – от пчели до хора. Корпорациите, които ги вълнуват техните печалби, а може би и това да сме по-болни и зависими от голямата фармацевтична промишленост, искат насила да ни наложат това безумие. Да не си въобразяват, че ще им се получат пъклените планове.. съпротива ще има! #Stop5G #Stop5G #Stop5G НЕ БИВА ДА СЕ ВЪВЕЖДА ТЕХНОЛОГИЯТА ПРИБЪРЗАНО, А Е НЕОБХОДИМО ДА… Виж още »

Ебачев
Ебачев

Светлинчо, толкова си технически неграмотен че просто съм без думи!
Я сега кажи сине майчин, щом честотата е ВИСОКА тогава каква е дължината на вълната??? КЪСА!!!

Ще ми обясниш ли съседа като си сложи рутера който по закон излъчва не повече от 100-200 милиВата на 2.4GHz, със 2 dBi диполна антенка, от другата страна на панелката, какво точно ще стане???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

За твое сведение Светлине, дори една плътна мъгла (да не говорим за дъжд) се явява сериозна преграда за Уай-Фай-чето……за 5.8 гигаХерца да не говорим!

the professor
the professor

обяснявам за всички идиоти какви са рисковете за здравето (сигурен съм, че много идиоти ще ми нацъкат „-“ , но ми е все тая, те си остават идиоти) колкото по висока става честотата, толкова по малка е проникващата способност. следователно по-безопасна… И понеже проникващата способност става по малка, има 2 варианта: 1 – операторът прави много силен сигнал за да компенсира затихването и използва малко клетки – няма да е изгодно и ще има големи електрически загуби. 2 – операторът слага клетките по нагъсто… така в градовете ще има обхват, а по селата както сега ще преобладават 2g и 3g,… Виж още »

Bean
Bean

С мрънкане нищо няма да направиш! Като не ти харесва вземи си една въздушна пушка със сачми пусни една сачма в коаксиалката и няма да те облъчва повече….

За тези които не знаят: да живееш в блок върху чиито покрив е монтирана антена на мобилен оператор е ПО-ДОБРЕ, отколкото ако живееш в ОТСРЕЩНИЯ!

Всичко се дължи на диаграмата на насоченост на тези антени. (radiation pattern за англо-говорящите тук)

Ебачев
Ебачев

Е професорче аз какво съм написал??????
Какви проникващи свойства, това да не ти е страпон или анална тапа?????
Казва се дължина на вълната!!!
И да те светна, мобилните оператори ползват НАСОЧЕНИ антени с голямо УСИЛВАНЕ. Никой няма изгода да увеличава ИЗЛЪЧВАТЕЛНАТА МОЩНОСТ.

За да увеличиш обхвата 2 пъти, излъчвателната мощност трябва да се увеличи почти 4 ПЪТИ!

Кой има изгода да плаща за такива мощни усилватели? И тока им?

Затова се използват и НАСОЧЕНИ АНТЕНИ!!

„Изложи“ си знанията много този път, а от теб не съм очаквал! Винаги си ме впечатлявал с технически грамотни коментари!!

Браво на Бийн, явно има наистина знаещи тук!

Бухала
Бухала

Само да ми кажете 5G по какъв стандарт? Че в ETSI още не знаят…

мъни
мъни

Божееее, те 4G стабилно нямат….

Бояна
Бояна

Ужас! Бърз интернет, който българите няма да могат финАнсово да си позволят, но за сметка на това придружен от ракови заболявания, тумори и изпържен мозък! Ха честито!

Здравето ли е важно или по-бърз интернет !?
Здравето ли е важно или по-бърз интернет !?

Абе хора нормални ли сте !? Тия радио вълни тотално са ви изпържили мозъците и неможе да вденете ,че тази технология още повече ще вреди на вас , децата ви и природата ! Потърсете в интернет и попрочетете и разберете ,че нещата вървят към ракови и какви ли не други заболявания от тия лъчения ! Ама хората нали са овце и мързеливи и им пука само за бърз интернет и дотам … ЗДРАВЕТО не е важно . Ако вашето здраве не е важно то на вашите деца здравето поне опазете Ганьовци !!!

batNIKI
batNIKI

Да бе! Сателитните 10-12GHz до сега да са ни избили по тая логика. Пийте си хапчетата бе хора!

azззз
azззз

На кои честоти работи, никой ли не знае?

Kalashnikov
Kalashnikov

3440 до 3540 MHz

Trial
Trial

Оффф…това ще е поредната конспЕрация, дето най-накрая (както почти всички смислени) се оказват факт!
Вредата ще е направена, овцете – чипирани, а малкото свободни хора – изправени пред избор или да живеят „свободни“ в определени за целта резервати, или да изберат модерното робство, където кафезът е цялата зема, а зоркото око на Партията винаги с теб там, където има нужда.

Ники
Ники

А що не помислите какви батерий трябва да имат мобилните телефони за да работят с тези чесоти.Оделно вече има доказани случай че 5G е опасен за здравето на хората.

TNT
TNT

А1 постави първата 5G базова станция а след това ще го сложи и на клиентите си.

Алекс
Алекс

Уау, станиолените глави са се развражукали днес. Силно се надявам поне да ви плащат за да ставате за смях пред хората.