Базата данни с фотографии на Google Photos нарасна до 13,7 петабайта

0
10

Всички продължават все повече да се фотографират и да подават на Google обилен поток от информация за обучение на различните системи с изкуствен интелект. Невронната мрежа на Google вече може да каже в коя държава е заснета фотографията, да разпознава обектите, да сортира фотографиите по теми, автоматично да генерира колажи и какво ли още не.

 

Потребителите от своя страна получават от интернет-гиганта безплатния хостинг Google Photos с неограничен размер. Вече е възможно освобождаването и вземането на много свободно място, като не е необходимо да се безпокоим, че някоя фотография може да се изгуби.

 

В края на тази седмица Google Photos обобщи резултатите от работата през първата година. През това време от мобилните устройства и компютри на потребителите са прехвърлени 13,7 петабайта цифрови фотографии. Премахването на старите фотографии от смартфона, ако в електронния облак има копие, стартира през месец ноември 2015 година чрез приложението Google Photos 1.9.

 

Огромната база данни с фотографии на потребителите е изключително полезна за невронната мрежа на Google. За една година програмата е поставила 2 трилиона маркера на фотографиите, включително 24 милиарда маркера върху автопортрети.

Google Photos предоставя на потребителите неограничен обем дисково пространство за запис на фотографии с „добро качество“ – при незабележима за човешкото око компресия на изображенията. Ограничение има само за фотографиите с оригинално качество. Компресията се извършва автоматично.

 

В близко бъдеще невронната мрежа ще стане още по умна. Предвижда се тя самостоятелно да избира най-красивите фотографии (hero shot) – например, при сватба да подбира кадри, в които младоженците гледат един към друг. Сега Google разпознава основните емоции и дава възможност за търсене в базата данни по емотикони.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за