fbpx
8.8 C
София

Базираният на ИИ езиков преводач DeepL набра над 100 млн. долара финансиране при пазарна оценка от над 1 млрд. долара

Най-четени

Стартъпите базирани изкуствен интелект и по-специално тези, които помагат на хората да общуват помежду си, се радват на голям интерес от страна на инвеститорите, а днес последният от тях обяви голям кръг на финансиране. DeepL, стартъп, който предоставя незабавен езиков превод като услуга както за предприятия, така и за физически лица, конкурирайки се с Google, Bing и други онлайн инструменти, потвърди набирането на средства на стойност 1 млрд. евро (малко над 1 млрд. долара по днешен курс).

Базираният в Кьолн, Германия, DeepL не разкрива пълната сума, която е набрал – не иска да се фокусира върху този аспект, заяви в интервю главният изпълнителен директор и основател Ярослав Кутиловски, но докато от TechCrunch работиха по този материал, те чуха различни цифри. От една страна, инвеститор, на когото е било предложено финансирането, заяви пред TechCrunch, че DeepL се стреми да набере 125 млн. долара. В другия край, в доклад със слух за финансирането от ноември, се казваше, че сумата е около 100 млн. долара. Финансирането приключи по-рано този месец.

Стартъпът не потвърждава и не разкрива и други финансови данни, но източникът на инвеститора заяви, че оценката от 1 млрд. долара се основава на 20-кратно увеличение на годишния оборот на DeepL, който в края на миналата година е бил 50 млн. долара. В настоящия климат на набиране на средства това е доста оптимистичен коефициент, но той говори за растежа на компанията, който, както отбелязва инвеститорът, в момента е 100 %, както и за факта, че DeepL е на печалба и е близо до рентабилност.

Списъкът на инвеститорите е по-определящ: DeepL съобщи, че новият спонсор IVP ръководи кръга, а Bessemer Venture Partners, Atomico и WiL също участват. Сред предишните спонсори на компанията са също Benchmark и btov.

DeepL предоставя преводи като услуга предимно на предприятия, а не на физически лица, и досега силната му страна е била работата предимно с по-малки и средни организации.

Някои от тях имат потенциал за голям мащаб: Например DeepL осигурява превод на Mastodon. Стартъпът планира да продължи по този път, но планира да използва финансирането, за да разшири обхвата си и да обхване по-големи предприятия, както и да изгради нови услуги, като например едноезичен (на един и същи език) подобрител на писането в стил Grammarly, който вече е в затворена бета версия и ще бъде пуснат скоро.

Компанията ще продължи да инвестира и в научноизследователска и развойна дейност. Както вече отбелязахме, моделът на компанията първоначално е бил обучен на база данни с над един милиард преводи и заявки, както и на метод за двойна проверка на преводите чрез търсене на подобни фрагменти в интернет. След това моделът е разположен на суперкомпютър, който осигурява преводите, но продължава да се учи и подобрява непрекъснато.

Понастоящем Кутиловски казва, че около 60-70% от персонала на компанията са инженери и че те са съсредоточени върху създаването на повече технологии в различни срокове – от краткосрочни с търговска насоченост до средносрочни и дългосрочни както и „лунни пробиви“ в моделирането на езика заради самия него. Въпреки натиска върху дълбокото обучение в наши дни – инвеститорите искат възвръщаемост и търговски крайни точки – последното от тези неща, „лунните пробиви“, остава приоритет за компанията – нещо, което DeepL успя да запази, защото развива основните си услуги за превод (продавани на ниво „професионалист“ и предлагани в по-ограничени формати като „безплатно“ ниво). В технологичния бизнес „лунен пробив“ е амбициозен, проучвателен и новаторски проект, предприет без очаквания за краткосрочна рентабилност или полза, а може би и без пълно проучване на потенциалните рискове и ползи.

DeepL наистина е в добра позиция. Много стартъпи се борят за набиране на средства, а тези, които са успели, казват, че в резултат на това е имало голям натиск върху оценките, но Кутиловски каза, че нарастващата вълна на езикови услуги, базирани на изкуствен интелект, е помогнала на DeepL на този фронт.

„Това, което ми хареса през 2022 г., беше възходът на ИИ във възприятието на всички“, каза той и добави, че ИИ „малко или много се е превърнал в нещо като типичен инструмент“, а не в новост. „От наша гледна точка това е чудесно, тъй като ни позволява да навлезем на повече пазари и да направим използването на нашите инструменти по-обичайно. Струва ми се, че сме се отдалечили от въпроса „Имаме ли доверие на ИИ?“.

Компанията отдавна се конкурира с такива като Google и Microsoft на фронта на преводите – като по-малкият стартъп често се сравнява благоприятно с тези голиати. Забележително е, че нито един от тях не е инвеститор, а Кутиловски категорично отказва да коментира дали някой от тях или друга голяма технологична компания като Amazon (която сама по себе си е гигант в областта на ИИ и има очевидни случаи на използване на силни инструменти за превод) някога се е обръщал към нея за инвестиции, партньорства или придобивания.

Сега DeepL може да има друг вид конкурент на хоризонта под формата на OpenAI, която създава редица много известни инструменти, задвижвани от ИИ, и променя обществения разговор за това как се използват те, за добро или лошо.

Не е ясно как и дали OpenAI може да изгради свои собствени услуги за превод или може да се обедини с трета страна. Кутиловски заяви, че засега „няма конкретни планове“ за това как и дали DeepL някога ще работи с OpenAI и каква форма би могла да приеме това, но отбеляза, че езиковите модели, които DeepL използва, са подобни на тези, които използва OpenAI, и че двете компании имат редица общи клиенти.

„Те искат да ги свържат“, каза той.

Междувременно планът на DeepL е да продължи да подобрява услугите, които вече предоставя.

„Винаги сме в състезателен режим по отношение на превода“, каза Кутиловски. „Свикнали сме с големи съперници и част от нашата култура е да се придвижваме напред в това съревнование.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини