Байдън: САЩ ще има ваксина за всеки пълнолетен до края на май

1
314

Президентът на САЩ, Джо Байдън, обяви във вторник, че страната има готовност да получи достатъчно дози ваксина срещу COVID-19 за всеки пълнолетен жител на страната до края на месец май. Новината надхвърля предишната цел на администрацията на президента да снабди с достатъчно количество ваксини за всички пълнолетни американци до края на месец юли.

Съобщението идва няколко дни, след като Администрацията по храните и лекарствата разреши спешната употреба на еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson. Това е третата ваксина срещу коронавирус, пусната в САЩ, заедно с ваксините на компаниите Pfizer и Moderna – и двете получили разрешение за спешна употреба през декември миналата година.

„Радвам се да съобщя днес, че в резултат на засиления процес, на който дадохме начало, нашата страна ще има достатъчно доставки на ваксини – пак ще кажа – за всеки възрастен (пълнолетен) жител на Америка до края на месец май“, каза Байдън пред репортери в Белия дом.

Байдън също публикува и новия национален график за ваксинационните кампании и добави, че насочва всички щати да определят приоритетите си, като ангажира като приоритетни групи да бъдат очертани хората, които работят в образователните институции, след медицинския персонал и други работещи на първа линия, чиято работа е неизбежна по времето на пандемията.

„Искаме всеки преподавател, член на училищния персонал и служител в детско заведение да получи поне една доза от ваксината до края на този месец“, заяви Байдън в публикация в профила си в Twitter, визирайки до края на март. „Време е да се отнасяме към образователния процес като услуга от първостепенно значение, каквато действителност е.“

Ако плановете на Байдън се реализират, САЩ ще бъде един от лидерите в справянето с ваксинационните кампании и преборването на пандемията. До известна степен, това е възможно благодарение на големия брой квоти от произведени ваксини, които компаниите, произвеждащи одобрените на този етап ваксини, заделят за страната. Въпреки това предстои да разберем дали в действителност ще има достатъчно желаещи да се ваксинират – има известен риск от дезинформацията около ваксините, както и от изменения във ваксинационния план на местно щатско ниво.

1 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари